Purpurové srdce pre našu sestru a Svetový deň predčasne narodených detí

17 novembra, 2023
h-1200x901.jpg

K oslave Dňa predčasne narodených sa tak, ako po predchádzajúce roky aj tento, pridalo mesto Nové Zámky nasvietením na purpurovo pešej zóny Korzo a budovy mestského úradu. Z občianskeho združenia Malíček priniesli darčeky, ktoré sa v tento deň dostanú k mamičkám a bábätkám. Šikovné ruky personálu pomohli vytvoriť motýlikov, ktorí ozdobia personál i postieľky a inkubátory najmenších. Darčeky deti deťom pripravili deti z Centra pre deti a rodiny Kolárovo.  Veľmi pekne ďakujeme za podporu.

Srdečne gratulujeme sestričke Darji k jej oceneniu, ďakujeme za jej dlhodobú prácu, aj za veľa drobných darčekov, ktoré roky vyrába pre potešenie pre bábätká.

Všetkým želáme najmä veľa zdravia a veľa radosti do ďalších dní

Ocenená Mgr. Darja Pasztorová – zdravotná sestra, neonatologické odd. FNsP Nové Zámky
Ocenená Mgr. Darja Pasztorová – zdravotná sestra, neonatologická klinika. FNsP Nové Zámky

Pani sestrička Darja vstupuje do životov predčasniatok a ich rodičov už 34 rokov a počas svojej praxe sa stala pevnou súčasťou kolektívu novozámockých zdravotníkov na neonatológii starajúcich sa o tých najmenších a najkrehkejších pacientov. Sestra Darja sa okrem profesionálnej odbornej a ošetrovateľskej starostlivosti podieľa na záchrane týchto bábätiek aj ako súčasť transportnej jednotky. Jej úloha má však na oddelení nenahraditeľnú rolu aj pri nie až takých bežných dňoch a sviatkoch, kedy sa spolupodieľa na tvorbe darčekov a stáva stelesnením podpory a odkazu pre rodičov týchto bábätiek, ktoré pre nich majú nevyčísliteľnú hodnotu. Vlastnou empatiou a ľudským prístupom im pomáha zmierniť dôsledky predčasného pôrodu a podporuje ich v zdolávaní nie ľahkej cesty dieťatka do ich náručia. Sestrička Darja je mimoriadne výnimočnou osobnosťou – ako súčasť kolektívu na oddelení, pre rodiny v nemocnici, ale aj mimo nej, ktoré tvoria nielen novozámockú, ale i našu, veľkú rodinu predčasniatok.

“Po ukončení materskej dovolenky som nastúpila pracovať do nemocnice v Nových Zámkoch, vtedajší Okresný ústav národného zdravia. Od 1.5.1989 pracujem na novorodeneckom oddelení ako detská sestra pri lôžku. V práci som prešla všetkými úsekmi starostlivosti o novorodencov, od zdravých donosených detičiek až po nezrelé bábätká do dlane, či kriticky choré deti. V súčasnosti pracujem ako sestra pre transport a ošetrenie novorodenca v pôrodnej sále a pre jednotku intenzívnej, resuscitačnej a vysokošpecializovanej starostlivosti.

V práci takmer každodenne prichádzam do styku s radosťou a šťastím, keď prichádza na svet nové dieťatko a rozžiari oči mamičke, oteckovi, ale aj celému širokému príbuzenstvu. Stretávam sa však aj s rodičmi s obavami, keď prichádza dieťatko na svet príliš skoro, alebo choré, či už je to v našej nemocnici, ktorá je centrom, alebo v ďalších nemocniciach, odkiaľ detičky transportujem k nám. Keďže vnímam, aké je to pre rodičov náročné, vidieť svoje dieťatko v spleti toľkých hadičiek a prístrojov, rada sa zapájam, keď je to možné, aby sa všedné dni v nemocnici zmenili na výnimočné, ak sa to dá, či už je to sviatok Veľkej noci, Mikuláš, Vianoce, ale i Deň detí, Svetový deň predčasne narodených a mnohé iné. Pripravujem aj kufríky pre deti, ktoré neodchádzajú domov do svojich rodín, aby mali spomienku na svoje prvé dni po narodení, kým sa dostanú do novej milujúcej rodiny. Mám rada ručné práce a teší ma, ak niečo čo som napríklad ušila poteší nejakého drobčeka alebo jeho maminku, či otecka. Tiež sa rada pripojím aj ako postava čertíka, či iného spoločníka Mikuláša, keď treba mamičkám spestriť všedný deň, alebo aj pri príprave Olympijských hier našich nezreláčikov. A keď je potrebné pomáhať aj za bránami nemocnice, nejedni rodičia nájdu pomoc u mňa aj vtedy.

Mottom mojej práce je: Komukoľvek môžeš pomôcť, pomôž rád, dokonca aj celému svetu, pretože slúžiť a pomáhať, sú vlastnosti vznešených ľudí.”

Darja Pásztorová

Články:

PDF – Purpurové srdce 2023
PDF – Svetový deň 2023

Galéria:


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021