Červená ambulancia

22 novembra, 2021
IMG_8031-1200x675.jpg

Monoklonálne protilátky dostali na Slovensku už viac ako dve tisícky pacientov. Podávajú ich v štyridsiatich nemocniciach. Mnohé zriadili špeciálnu červenú ambulanciu. Jednu takú nájdete aj u nás.

Prvé skúsenosti lekárov ukazujú, že monoklonálne protilátky pomáhajú a väčšina pacientov s počiatočným štádiom covidu sa do nemocníc nedostala. Musia ich však podať do desiatich dní od pozitívneho testu. Protilátky môže dostať pacient zaočkovaný aj nezaočkovaný, no nie automaticky každý pozitívny.

Účinok je do 24-48 hodín. Sú to vlastne protilátky, ktoré sa naviažu na vírus a zabraňujú väzbe na tie bunky, čiže zabraňujú infekcii,

vysvetľuje Alena Tamaškovičová z Centra pre podávanie monoklonálnych protilátok v Nových Zámkoch.

 

Pozrite si celú reportáž RTVS:

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021