Miniinvazívna metóda zákroku

31 marca, 2022
h-1-1200x900.jpg

Neurochirurgická klinika FNsP Nové Zámky vo februári 2022 zaviedla do spektra operácií modernú miniinvazívnu metódu na ošetrenie vyklenutej dierkovej platničky, tzv. herniácie disku.

Ide o plne endoskopickú metódu, kde z rezu, cca 7 mm na chrbte, uvoľníme zatlačené nervové štruktúry a odoberieme vyklenutú časť platničky.

Aktuálne sa využíva štandard tzv. mikroskopická operácia, kde je rez cca 3-4 cm, táto nová metodika posúva miniinvazivitu zase o kus ďalej. Pacienti sú už v deň operácie mobilizovaní a je možné ich dehospitalizovať vo veľmi krátkom čase. Doteraz bola táto metóda dostupná na súkromných pracoviskách, Neurochirurgická klinika FNsP Nové Zámky, ako prvá z tzv. „štátnych nemocníc“ zaviedla tento zákrok do svojho bežného portfólia.

> TV JOJ FB

RTVS video:

Prepis zvukovej stopy videa:

Prvej zo štátnych nemocníc v Nových Zámkoch dnes operovali chrbticu unikátnou metódou, iba pár milimetrovým rezom vybrali vysunutú časť platničky. Pre pacientov to znamená menej bolesti a oveľa rýchlejšie zotavenie. Pri zákroku bol aj štáb RTVS.

55 ročného pacienta s vysunutou platničkou operoval neurochirurg necelú hodinu. Troj až štvor centimetrový rez, ktorý sa počas bežných operácií chrbtice používa, nahradil otvor pre endoskop s hrúbkou ceruzky.

„Jednalo sa o odstránenie sekvestra, teda úlomku platničky. A uvoľnenie nervového koreňa.“

„Prakticky neporušuje žiadne svalstvo v oblasti chrbtice. Veľmi šetrne sa dostávame do oblasti spinálneho kanála. Veľmi šetrne manipulujeme s nervami, má zavedený endoskop a ako tímy klieštikmi tu medzi 4, 5 stavcom snaží sa vytiahnuť materiál disku.“

Kým po bežnej operácii chrbtice sa pacient zotavuje aj niekoľko dní po takomto mini invazívnom zákroku sa na nohy dokáže postaviť hneď v ten deň.

„Ten pacient vie byť veľmi skoro mobilizovaný a nie sú tam také extrémne pooperačné bolesti.“

Za podobné operácie si pacienti doteraz platili na súkromných klinikách aj v zahraničí. Novozámocká nemocnica je prvou zo štátnych, ktorá takto nahradila časť bežných operácií chrbtíc. Prepláca ich poisťovňa a pacienti sem môžu prichádzať z celého Slovenska.

„Je veľmi dôležité mať aj erudovaný a skúsený personál, pretože táto technika operovania nie je úplne štandardná. Je treba naučiť sa tieto výkony.“

O tom, či je pacient vhodný kandidát na endoskopickú operáciu, rozhoduje lekár. Zatiaľ vedia takto uľaviť od bolesti platničiek, no už teraz vo svete vyvíjajú metódy na operáciu celej chrbtice.

Lucia Hamran Kollárová, RTVS


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021