Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky

NEONATOLOGICKÁ KLINIKA

Nadácia

NEONATOLOGICKÁ KLINIKA

NADÁCIA
TELEFÓNNY KONTAKT


PRIMÁR

MUDr. Klaudia Demová, PhD.
Pracovňa: 035 / 691 2202
Oddelenie: 035 / 691 2121
Lekárska izba: 035 / 691 2627
klaudia.demova@nspnz.sk

Pracovňa primára prízemie monobloku (východný trakt priestory kliniky FBLR)


VEDÚCA SESTRA

PhDr. Gabriela Magyarová, PhD.
Pracovňa: 035 / 691 2227
Oddelenie: 035 / 691 2627
Oddelenie: 035 / 691 2827
gabriela.magyarova@nspnz.sk


TEL. ZOZNAM ODDELENIA


3. POSCHODIE MONOBLOKUNEONATOLOGICKÁ KLINIKA

FNsP, Slovenská 11 A
940 34 Nové Zámky

TELEFÓN
035 / 691 2827
035 / 691 2227

EMAIL
neonatal@nspnz.sk
SK

ÚJSZÜLÖTTEK SZORULT HELYZETBEN

NEM BEFEKTETÉSI ALAP ÚJSZÜLÖTT KLINIKA ÉRSEKÚJVÁR

1997-ben az SZK Egészségügyi Minisztériuma az érsekújvári kórház újszülött osztályát specializált perinatológiai centrummá nyilvánította, ide tartoznak a különösen kockázatos szülések, a súlyos beteg és az 1.000g alatti újszülöttek. Szlovákiában csak öt ilyen központ található.

Ez az osztály látja el a járás egészséges újszülöttjeit, de fő feladata a beteg vagy éretlen újszülöttekről való speciális gondoskodás, és a kritikus állapotban lévő újszülöttek intenzív ellátása a Galántai, Komáromi, Vágsellyei, Dunaszerdahelyi és részben a Lévai járásból is, sőt a legmagasabb szintű intenzív ellátás az egész Nyitrai és Nagyszombati kerületből. A rizikós vagy a beteg magzat szempontjából előnyösebb, ha még méhen belül jut el a környező kórházakból az érsekújvári központba, ahol a megszületés pillanatától a legoptimálisabb kezelésben részesül, és nem kell elszenvednie a szállítás nem csekély veszélyeit.

Az érsekújvári Újszülött Klinika minőségét a kitűnő eredményei fémjelzik, hiszen egész szlovákiai viszonylatban itt a legalacsonyabb az újszülött elhalálozás. Ezen eredményeknek köszönhetően két egyetem klinikájává is vált (Szlovák Egészségügyi Egyetem-Pozsony, Nagyszombati Egyetem), és aktívan részt vesz az orvosok és a nővérek pre- és posztgraduális képzésében, nemzetközi konferenciák szervezésében, szakirodalom és oktatási programok írásában. Központunk több mint egy évtizede szoros kapcsolatot tart fönn nemzetközi hírű újszülött-gyógyászati klinikákkal az USA-ban, Angliában, Svájcban, Csehországban és Magyarországon. Ennek eredményeként nemcsak szakmai tapasztalatokra tettünk szert, hanem javítani tudtuk az osztály műszaki felszereltségét is, és országszerte új diagnosztikai és gyógyászati eljárásokat vezettünk be.

1997-ben elnyertük az UNICEF „Baby Friendly Hospital” kitüntető címét, a kórház jelenleg nem rendelkezik ezzel az igazolással. Humanizációs törekvéseink eredményeként lehetővé tettük még a legsúlyosabb állapotú újszülöttek esetében is a szülők akár 24 órás jelenlétét is, ami pozitívan hat a gyermek felépülése szempontjából. A szülész kollégákkal együttműködve új alternatív szülésmódokat vezettünk be, ahol a vajúdó kismama támaszaként a családtag is jelen lehet. A gyermek egészséges fejlődése érdekében bevezettük az édesanyák videós továbbképzését, ahol megtanulhatják a szoptatás módozatait és az anyatej előnyeit, a gyermekgondozás elméletét és gyakorlatát. Indokolt esetben megtanítjuk az édesanyákat a rehabilitációs gyakorlatokra, sőt az újszülött és a csecsemő újraélesztésére is. A hosszabb ideig nálunk tartózkodó édesanyák lelki támogatása érdekében igyekszünk családias légkört biztosítani (együtt fürdetés az apával, zenehallgatás, tv nézés…).

Klinikánk mellett több mint egy évtizede speciális orvosi rendelés működik, ami különböző szakorvosok bevonásával lehetővé teszi az újszülöttkorban veszélyeztetett vagy a beteg kisgyermekek legkisebb fejlődési eltéréseinek korai felismerését és gyógyítását hat éves korig, mellyel javítani lehet ezen kisgyermekek esélyeit a minőségi, teljes értékű életre.

A kórházból való távozást követően probléma esetén minden édesanyának rendelkezésére áll a telefonos tanácsadási szolgálat (691 2627), melyet az Újszülött Klinika szolgálatos orvosa biztosít.

Klinikánk mellett működik a kismamák klubja, mely elméleti és gyakorlati felkészítést nyújt a jövendő szülők számára még gyermekük megszületése előtt. A leggyakoribb témák: a terhesség folyamata és esetleges komplikációi, házasélet a terhesség alatt, érzelmi kapcsolat a magzat és a szülő között, a terhes és a szoptatós anya táplálkozása, az optimális újszülött táplálás, a szoptatás módozatai és problémái. A jövendő anyukákat elméletileg és fizikailag is felkészítjük a szülésre. A gyakorlatokon részt vehetnek természetesen a családtagok is. A szülőket megtanítjuk az újszülött újraélesztésére is.

A nagyon kissúlyú és a kritikusan beteg újszülöttek intenzív ellátásának alapfeltétele nemcsak a magasan képzett személyzet, de a működő, nagyon drága egészségügyi műszaki felszereltség is. Mivel napjainkban a szlovákiai egészségügy jelentős anyagi gondokkal küzd, az új műszerek vásárlását nem várhatjuk kizárólag az Egészségügyi Minisztériumtól. Ebből kifolyólag klinikánk egy alapítványt hozott létre, mellyel a társadalomhoz fordul segítségért:

Novorodenecká klinika Nové Zámky n.f.
FNsP, Slovenská 5587/11 A, 94002, Nové Zámky
Číslo účtu: 2666923951/0200
IBAN: SK7602000000002666923951
Banka: VÚB Banka Nové Zámky
IČO: 37855239
DIČ: 2022925212

Kérünk minden jóérzésű és a jövő nemzedéket támogatni akaró embert, hogy adója 2%-ával segítse a beteg és védtelen újszülötteket!

A szükséges nyomtatványokat („Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzických osôb” és „Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenie dane z príjmov právnických osôb”) letöltheti itt:

Hogyan töltheti ki a nyilatkozatot (vyhlásenie):
   1. Adatok a kedvezményezettről (Údaje o prijímateľovi)
   2. kedvezményezett (Prijímateľ č. 1)
   3. Cégnév vagy megnevezés (Obchodné meno alebo názov) Novorodenecká klinika Nové Zámky
   4. Székhely (Sídlo) FNsP, Slovenská 5587/11 A, 94002, Nové Zámky
   5. Jegyzékszám (Identifikačné číslo) 37855239
   6. Jogi forma (Právna forma) NEIVESTIČNÝ FOND

Az Újszülött Klinika munkaközössége nevében: MUDr. Klaudia Demová, PhD.


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021

Vážení pacienti, z dôvodu prebiehajúcej rekonštrukcie v nemocnici bude pracovisko magnetickej rezonancie Medicína Nové Zámky zatvorené v období od 16.6.2022 do 30.6.2022.