Dar, ktorý pomôže pri liečbe srdca

1 júna, 2021
header

Stanovenie diagnózy pri ochorení srdca, sledovanie srdcového rytmu alebo vývojových chýb. Na dôležité prístroje, ktoré sa používajú aj v takýchto prípadoch, sa vyzbierali poľovníci a sympatizanti charitatívnej poľovačky.

Prístroje budú slúžiť detským pacientom, ktorí sa liečia na Pediatrickej klinike Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky. ,,Ďakujeme všetkým iniciátorom a realizátorom tejto charitatívnej akcie. Ďakujeme i za našich malých pacientov,“ povedala primárka kliniky MUDr. Vlasta Haramiová.

EKG prístroj, dva EKG Holtre a aplikáciu na vyhodnotenie údajov z holtrov si vybrala pediatrická klinika. Spolu budú stáť asi 10 tisíc eur. Občianske združenie Národná charitatívna poľovačka 2020 ich zakúpi z výnosu dobročinnej zbierky, ktorá sa uskutočnila namiesto minuloročnej charitatívnej poľovačky.

„Prístroje EKG a EKG Holter patria k diagnostickej a monitorovacej technike v klinickej praxi. Využívajú sa pri diagnostike ochorení srdca, pri poruchách srdcového rytmu, ako i pri sledovaní detí v intenzívnej medicíne, po operáciách srdca pre vývojové chyby a pri ďalších indikáciách,“ priblížila primárka pediatrickej kliniky MUDr. Vlasta Haramiová. Elektrokardiografické vyšetrenie (EKG, EKG Holter) je neinvazívne, nebolestivé. Detskí pacienti ho tolerujú veľmi dobre.

Na pediatrickej klinike liečia pacientov z novozámockého okresu, podľa rozhodnutia rodičov aj z okolitých okresov. K dispozícii majú niekoľkoročný EKG prístroj, potrebujú ho však vymeniť. Časté používanie sa už podpísalo na jeho stave.

EKG Holter využívali v okrese len u ambulantných pacientov. Jeho prítomnosť na klinike podľa primárky Haramiovej skvalitní ich prácu, zlepší diagnostiku ochorení srdca, čo v prípade potreby znamená aj skorší prevoz detského pacienta na špecializované pracovisko.

Primárka priblížila, že vyšetrenie EKG Holterom je v dnešnej dobe nevyhnutným a štandardným vyšetrením pri určitých ochoreniach srdca. Slúži na dlhodobejšie monitorovanie činnosti srdca (minimálne 24-hodinové), na odkrytie a špecifikáciu porúch rytmu, objektivizáciu symptómov ako sú búšenie srdca, kolapsové stavy, náhle poruchy vedomia, zhodnotenie liečby pri poruchách rytmu a má mnohé ďalšie využitie. ,,Na našej klinike využijeme tieto prístroje na vyšetrenie hospitalizovaných detských pacientov s podozrením na ochorenie srdca. Sme vďační, že si darcovia vybrali práve našu kliniku,“ doplnila MUDr. Vlasta Haramiová.

Štatutár občianskeho združenia Národná charitatívna poľovačka 2020 JUDr. Zsolt Puha hovorí, že snom bolo v prvom roku dosiahnuť výnos z dobročinnej akcie aspoň vo výške 10 tisíc eur, ktoré by združenie mohlo použiť na nákup vybavenie pre nemocnicu. To sa aj podarilo. „Veril som, že slovenskí poľovníci dokážu verejnosti, že keď je treba, majú veľké srdce nielen pre prírodu a zver ale aj pre charitu. V prvom rade by som sa chcel poďakovať našim ambasádorom, ktorí pomohli k dosiahnutiu tohto cieľa.“

Dobročinná zbierka formou predaja odznakov trvala od minulého decembra zhruba do polovice februára. Uskutočnila sa ako náhrada charitatívnej poľovačky, ktorá sa pre obmedzenia v núdzovom stave musela zrušiť. Presne sa vyzbieralo 10 109, 80 eur. Ambasádormi charitatívnej poľovačky boli televízny moderátor Patrik Švajda, herec Marko Igonda a influencerka Petra Krchňavá.

Občianske združenie Národná charitatívna poľovačka 2020 už pripravuje ďalšiu dobročinnú poľovačku. V tradičnom dátume 27. decembra by sa v tomto roku mala uskutočniť v každom kraji. Podujatie bude bohatšie, pri poľovačkách sa počíta so špeciálnymi sekciami pre lekárov, ženy. Na dvoch až troch miestach sa plánuje lov so sokoliarmi.

Pôvodný článok
NZTV: Nemocnici darovali EKG prístroje
UJSZO.com: Vadászok ajándéka a kórház kis betegeinek
Pediatrická klinika


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021