Tetovanie a starostlivosť o pokožku

24 augusta, 2021
Untitled-1-1200x900.jpg
Naša dermatologička MUDr. Sabína Kvetková prezradila, že starostlivosť o kožu s tetovaním je rovnako dôležitá ako starostlivosť o kožu bez neho. Jedným z dôvodov je aj to, že rakovina kože sa čoraz častejšie vyskytuje aj v prípade mladšej populácie.

 

Môže potetovaná pokožka napr. s čiernou farbou predstavovať na slnku pre človeka väčšie riziko ? (zápal kože, viac priťahuje svetlo atď., vypúšťanie nejakých nežiadúcich látok do tela…)

Vo svete doteraz prebehlo len niekoľko klinických štúdii, ktoré sledovali priamu príčinnú súvislosť tetovania a vznik rakoviny kože, no na základe týchto výsledkov sa tento fakt doteraz nepotvrdil. Tetovanie predstavuje zavedenie exogénnych pigmentov a farbív do dermis (hlbšej vrstvy kože), z ktorých sa význámná časť v priebehu prvých 10 dní vylúči a končené dopozity zostávajú uložené v koži. Častice pigmentu sú príliš veľké na to, aby sa dostali do krvných ciev, ale časť z nich môžeme nájsť v spádových lymfatických uzlinách. Potenciálne lokálne a systémové karcinogénne účinky tetovania a tetovacích atramentov zostávajú nejasné a doposiaľ existujúce prehľady lekárskej literatúry naznačujú, že vzťah medzi rakovinou kože u tetovaných osôb môže byť náhodný. Samotné tetovanie predstavuje ale jeden z faktorov, ktorý môže komplikovať diagnostiku rakoviny kože. Problémom sú najmä veľké, plošné tetovania, ktoré „maskujú“ začínajúce kožné zmeny, preto môže rakovina kože ostať dlhšie nediagnostikovaná. Z tohto dôvodu by žiadne tetovanie nemalo byť lokalizované v mieste výskytu névov (meterských znamienok). V prípade ak sa pacienta už vyskytla rakovina kože, je vhodné aby jazva po excízii (vyrezaní znamienka) ostala čistá a neprekrývať ju tetovaním. Jazvu je dôležité pravidelne kontrolovať a sledovať známky prípadnej recidívy.

 

Ako by ste z odborného hľadiska odporúčali sa na priamom slnku starať potetovaným ľuďom o svoju pokožku? 

Starostlivosť o kožu s tetovaním je rovnako dôležitá ako starostlivosť o kožu bez tetovania aj vzhľadom na to, že rakovina kože sa čoraz častejšie vyskytuje aj u mladšej populácie. Samozrejmosťou pre obe skupiny ľudí by malo byť používanie ochranných prípravkov tzv. sunscreenov s SPF faktorom (sun protection factor)  a to nie len v letných mesiacoch. V prípade tetovania doporučujem tetované plochy chrániť vyšším faktorom ako okolitú netetovanú kožu, ideálne je používať SPF 50+. Rovnako dôležité je použiť dostatočné množstvo produktu a tiež pravidelná reaplikácia. Produktom nešetrite a najmä v letných mesiacoch, keď sa koža viac potí a po častejšom pobyte vo vode je nutné produkt reaplikovať každé 2-3 hodiny. Treba si ale uvedomiť, že nekontrolovaná, nadmerná expozícia UV žiareniu je preukázateľne jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku rakoviny kože, preto bez ohľadu na to, či tetovanie máte alebo nie nezabúdajte na prevenciu a pravidelné dermatoskopické prehliadky.

 

Stretli ste sa počas klinickej praxe s prípadom, že by k Vám niekto prišiel s opuchnutým potetovaným miestom alebo so zápalom spôsobeným práve slnečným žiarením na potetovanú pokožku?

Tetovanú kožu je dôležité bezprostredne po tetovaní nevystavovať slnečnému žiareniu, až do úplného zahojenia, čím minimalizujeme vznik alergickej rekcie. Niektoré pigmenty fotosenzibilizujú a môžu spôsobiť lokálne ale aj generalizované kožné reakcie. Riziko vzniku alergickej reakcie je ale častejším problémom najmä pri dočasných tetovaniach tzv. hennou, ktorá je obľúbená v letných mesiacoch najmä počas dovoleniek. V týchto prípadoch sa v ambulanciách často stretávame s alergickými reakciami, ktoré sú vyvolané pôsobením slnečného žiarenia v kombinácii s parafenydiamínom, ktorý je obsiahnutý najmä v čiernej henne.  Takéto reakcie môžu byť veľmi rozsiahle a nie je zriedkavý ani vznik silného zápalu, opuchu a tvorba pľuzgierov. Treba myslieť na to, že u takýchto jedincov sa do budúcna môže vyskytnúť podobná alergická reakcia napr. aj po farbení vlasov, obočia a podobne. Ďalšou, podstatne menej častou reakciou na tetovanie môže byť tzv. granulomatózna tkanivová prestavba, čiže vznik chronickému zápalu v mieste tetovania.

 

Na internete sa predávajú rôzne výrobky, ktoré majú za účel „oživiť“ a chrániť tetovanie pred vyblednutím. Je bezpečné pre kožu pravidelné krémovanie sa takýmito produktami ? Môžu takéto krémy a gély z odborného hľadiska naozaj „rozjasniť“ pokožku, alebo ide len o placebo/ marketingový ťah? 

Aplikáciu špeciálnych produktov, ktoré sú určené „na oživenie“ neodporúčam. Hlavným dôvodom je, že obsah týchto produktov často pozostáva zo zložiek, ktoré samotné v kombinácii so slnkom môžu mať vysoko alergizujúci potenciál a namiesto „oživenia“ sa môže objaviť napríklad už vyššie spomínaná fotoreakcia. Navyše produkty vo forme olejov alebo mastných krémov môžu pôsobiť pomerne komedogénne a pokožku zaťažiť. Čo sa týka bazálnej dennej starostlivosti odporúčam používať bežne dostupné hydratačné tzv. moisturizing produkty, ktoré zabezpečia dostatočnú hydratácia namáhanej pokožky a samozrejmosťou by mali byť už vyššie spomínané SPF produkty, ktoré tetovanie a pokožku vo všeobecnosti ochránia najlepšie. Od produktov „na oživenie“  žiaden extra zázrak nečakajte.

MUDr. Sabína Kvetková

> Dermatovenerologicka klinika
logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021