Klimatizácia a zdravotné riziká

20 júla, 2022
h-1-1200x900.jpg

Teplomer ukazuje neúprosne vysoké teploty. Predstava príjemne vychladeného interiéru môže byť lákavá, avšak neuvážené používanie klimatizácie môže viesť aj k zdravotným komplikáciám.

„Klimatizáciu nenechajme fúkať na seba, v aute ju napríklad nasmerujme na čelné sklo, a ak sa necítime dobre, treba klimatizáciu úplne vypnúť alebo aspoň zmierniť,“ priblížila primárka oddelenia klinickej mikrobiológie novozámockej nemocnice Melinda Tóthová.

Ako upozornila mikrobiologička Melinda Tóthová, ďalší problém nastáva v tom, že v neudržiavanej klimatizácii s nemenenými čistiacimi filtrami sa dokážu premnožiť baktérie, ktoré sa pri jej zapnutí uvoľňujú do ovzdušia. Tie spôsobujú nádchu či bolesti hrdla. Ide pritom o nebezpečné baktérie, pretože môžu vyvolať okrem nádchy aj rôzne iné ochorenia až ťažké pneumónie.

„Niektorým baktériám stačí len čistá voda či vlhké prostredie. Na to, aby sa dokázali premnožiť, nepotrebujú žiadne extra živiny, čiže nevyčistený filter im úplne vyhovuje. Vrátane toho vzduch z klimatizačnej jednotky so sebou nesie aj prach obsahujúci alergény. Ľuďom alergickým na peľové alebo plesňové častice môže preto spôsobovať alergické reakcie,“ dodala primárka.

Viac z rozhovoru s primárkou Oddelenia klinickej mikrobiológie MUDr. Melindou Tóthovou v článku:

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021