Leto, teplo a mykóza nechtov

4 augusta, 2022
onychomykoza-nspnz-1200x900.jpg

Mykóza nechtov alebo odborne onychomykóza je infekcia nechtov spôsobená hubami, ktorá spôsobuje zmenu farby, zhrubnutie až deštrukciu celej nechtovej platničky a oddelenie od nechtového lôžka. Mykóza nechtov sa vyskytuje u približne 10 % bežnej populácie. Priaznivé pre množenie húb je teplé, vlhké a tmavé prostredie. Nechtovú mykózu na nohách môžete získať chôdzou naboso pri verejných bazénoch na termálnych kúpaliskách, wellness centrách, v sprchách, šatniach, telocvičniach, saunách, posilňovniach a iných priestoroch, najmä  v teplom a vlhkom prostredí, pri nedostatočnom hygienickom štandarde.

  • Je leto obdobím, kedy sa mykózy vyskytujú viac a prečo? Má na to svoj vplyv teplo aj slnko, prípadne to, že beháme bosí, kúpeme sa vo verejných bazénoch a podobne?

Spóry prežívajú aj mesiace na takýchto podlahách a podložkách. Spóry alebo vlákna húb sa pri chôdzi naboso ľahko prenesú do kože, následne na nechty. Okrem toho je možný priamy prenos aj prostredníctvom nástrojov používaných pri pedikúre a manikúre. Slnečné svetlo je skôr „nepriateľom plesní“, UVB žiarenie je totiž prírodný germicídny prostriedok, ktorý je účinný pri odstraňovaní húb.

  • Je mykóza častejšia na nohách alebo na rukách – a prípadne vo vzťahu k letnému obdobiu, čo je viac rizikové?

Nechty na nohách sú 4-7x častejšie postihnuté ako nechty na rukách, z dôvodu 3-krát pomalšieho rastu. Vo vzťahu k letnému obdobiu je riziková práve chôdza naboso na verejných priestranstvách, pričom z neliečených nechtov na nohách sa môže infekcia preniesť aj na nechty rúk.

  • Ako človek rozpozná, že má mykózu?

O mykózu sa môže jednať ak pozorujete na jednom alebo viacerých nechtoch zhrubnutie, belavé až žltohnedé sfarbenie, tvorbu rýh a zárezov, stratu lesku. Nechty môžu byť krehké s rozštiepeným koncom, drobivé, niekedy až deformované, mierne zapáchajúce.

  • V lekárňach sú dostupné rôzne voľno-predajné prípravky, odporučili by ste ako lekár začať práve týmto? Aké to má riziká? Prípadne po akých prípravkoch by teda mal pacient siahnuť.

Aj v prípade voľno-predajných prípravkov na vonkajšie použitie je lepšie sa poradiť s dermatológom, keďže výber a dĺžka liečby môže byť nedostačujúca.  Pri menšom rozsahu ochorenia alebo nemožnosti užívať celkové antimykotické lieky sa volí lokálna liečba. Ak je lokálny nález rozsiahly, volí sa skôr celková antimykotická liečba, ktorá je viazaná na lekársky predpis. Liečba je dlhodobá, nevyhnuté je správne používanie liečiv a ich pravidelná aplikácia. Včasné vyhľadanie odbornej pomoci je dôležité najmä u rizikových pacientov s cukrovkou, poruchami imunity alebo ochorením ciev.

  • Sú ľudia, ktorí to podceňujú a neriešia vôbec – ako sa môže mykóza vyvinúť? Môže prerásť v nejaký iný vážnejší zdravotný problém?

Neliečená onychomykóza môže v dôsledku zhrubnutých, zdeformovaných nechtov spôsobiť bolesť a zníženú kvalitu života. Bez liečby sa môže infekcia postupne šíriť na celý necht, ktorý sa v konečnom štádiu môže úplne rozrušiť a rozpadnúť. Okrem toho môže dôjsť k šíreniu infekcie na ďalšie nechty ale aj na okolitú kožu alebo na ďalšie osoby.

  • Kedy je už naozaj na čase ísť k lekárovi?

Podozrenie na mykózu je potrebné pri zmenenej farbe nechtov, zhrubnutí nechtovej platničky, oddelení nechtu od lôžka. Liečba patrí do rúk dermatológa. Základom pred zahájením liečby je odber materiálu spod nechtovej platničky alebo z nechta na mykologické vyšetrenie, čo umožňuje potvrdiť diagnózu a prostredníctvom kultivačného vyšetrenia sa identifikuje aj druh huby, ktorá infekciu spôsobuje.

  • Aká je liečba u dermatológa a koľko trvá?

Lokálna liečba (liečivé laky, roztoky) sa používa pri menšom rozsahu, teda ak sú postihnuté najviac dva nechty, maximálne 2/3 plochy alebo ak nie je možné zahájenie perorálnej antimykotickej liečby, napríklad pre iné závažné ochorenia. Najúčinnejšie v liečbe sú perorálne antimykotiká, avšak majú viaceré nežiaduce účinky aj liekové interakcie. Pri výbere lokálnej alebo systémovej liečby sa zohľadňuje množstvo faktorov vrátane veku, iných ochorení pacienta a liekov, ktoré užíva. Pri závažnej onychomykóze sa zvyčajne využíva kombinácia lokálnych prípravkov so systémovými antimykotikami. Liečba je zdĺhavá, mala by trvať až do ústupu viditeľných príznakov na nechtoch a nárastu úplného zdravého nechtu. Pri nechtoch na rukách to trvá asi 6 mesiacov, pri nechtoch na nohách je to 9 až 12 mesiacov. Po kúpaní alebo sprchovaní sa odporúča vysušiť medzery medzi prstami, počas liečby je vhodné vyhýbať sa noseniu uzatvorenej obuvi.

  • Musí sa pacient počas leta nejako obmedzovať – napríklad čo sa týka toho spomínaného kúpania vo verejných bazénoch, chodenia naboso po kúpaliskách a podobne?

Hoci chlór v chlórovaných bazénoch zabíja spóry húb vo vode, na okrajoch bazéna sa môžu množiť a prežívať. Dôležité je dodržiavať všetky možné preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia. Nutné je nosenie vlastnej obuvi pri bazéne a v sprche, túto obuv pravidelne dezinfikovať. Po osprchovaní je dôležité dôkladné osušenie nôh, používanie vlastných uterákov, na nohy používanie uteráka zvlášť, ktorý sa pravidelne operie a ožehlí. Všetky predmety a plochy, ktoré prišli do kontaktu s infikovanými nohami by mali byť dezinfikované.

  • Ak mám onychomykózu, znamená to nejaké nebezpečenstvo pre rodinu v spoločnej domácnosti? Ako sa treba správať.

Vzhľadom na to, že sa jedná o infekčné ochorenie, môže sa ľahko šíriť medzi ľuďmi používajúcimi spoločné sociálne zariadenie. Infekcia sa totiž neprenáša len priamym kontaktom s nakazeným človekom ale aj ponožkami, oblečením, uterákmi, topánkami a podobne. Základom je preliečenie nechtovej mykózy. Okrem toho je možné znížiť riziko prenosu preventívnymi opatreniami, ako je vyhýbanie sa chôdzi naboso v spoločných miestach, dezinfekcia topánok a ponožiek, nosenie ochrannej a nie príliš tesnej obuvi, používanie vlastných pilníkov a nožničiek s pravidelnou dezinfekciou, čím sa znižuje aj riziko opätovného nakazenie u toho istého jedinca.

 

MUDr. Kitty Mikovicsová, Dermatovenerologická klinika FNsP Nové Zámky
MUDr. Kitty Mikovicsová, Dermatovenerologická klinika FNsP Nové Zámky

 

Otázky: Jana Obrancová

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021