Leto a znamienka, ako sa čo najlepšie chrániť?

11 augusta, 2022
MUDr-Lucia-Galbava.jpg

UVB žiarenie má kratšiu vlnovú dĺžku ako UVA, preniká len do pokožky a neprechádza sklom. Pri jeho nadmernom pôsobení dochádza k spáleniu – solárnej dermatitíde. UVA žiarenie má dlhšiu vlnovú dĺžku – preniká hlbšie do pokožky, čim vedie k tvorbe voľných radikálov a poškodzovaniu buniek. Toto žiarenie preniká aj sklom a spôsobuje tvorbu vrások, pigmentácií a starnutie kože. Nadmerná expozícia UV žiareniu vedie k vyššiemu výskytu rakoviny kože. Efektívnu ochranu pred UV žiarením poskytuje opaľovací krém s SPF faktorom. Čo presne SPF faktor znamená? Čo si treba na opaľovacích krémoch všímať? Ako chrániť deti do jedného roka? Toto a oveľa viac sa dočítate v článku nižšie. Na otázky odpovedala MUDr. Lucia Galbavá, lekárka Dermatovenerologickej kliniky FNsP Nové Zámky.

 

Čo sú materské znamienka (pigmentové névy) a ako vznikajú?

Pigmentové névy sú nezhubné kožné útvary, vznikajúce miestnym nahromadením pigmentových buniek – melanocytov. Za normálnych okolností sú melanocyty v koži od seba vzdialené, u pigmentových névov dochádza k ich zhluku, čo sa na koži prejavuje ako ploché alebo vystúpené útvary svetlohnedej až hnedočiernej farby. Vrodené pigmentové névy (materské znamienka) vznikajú ešte počas vývoja plodu. Získané pigmentové névy sa objavujú v priebehu života, najmä v detstve a počas puberty.

Kedy sa znamienka prestanú tvoriť?

Za tvorbu znamienok je zodpovedná kombinácia genetiky a vonkajších faktorov – najvýznamnejším je vplyv UV žiarenia. Tvorba pigmentových névov je najvyššia v detstve a puberte. Ich tvorba sa však nikdy úplne nezastaví, je podmienená vekom, hormónmi a frekvenciou pobytu na slnku.

Kedy sa znamienka majú odstrániť? Čo si máme na nich všímať a kedy vyhľadať lekára?

Dôležité je pravidelné samovyšetrovanie znamienok. Všímať si treba ich tvar, farbu, pravidelnosť okrajov, svrbenie alebo dráždenie, zmeny farby, alebo veľkosti, tvorbu nových znamienok. Odstránenie „zdravých“ znamienok je indikované v prípade, že sa nachádzajú v miestach častého mechanického dráždenia kože (vlasatá časť hlavy, brada u mužov, podprsenkový lem, prsty, stupaje), pretože aj chronická traumatizácia znamienok môže prispievať k vzniku rakoviny kože. Lekára je nutné vyhľadať aj v prípadoch, že znamienko svrbí, mení farbu, rastie. Pravidelná kontrola znamienok u dermatológa raz ročne by však mala byť bežnou súčasťou života každého z nás.

Ako si máme chrániť znamienka v lete? Čo si máme všímať na obaloch ochranného faktora? Čo je horšie UVA alebo UVB a čo to vlastne znamená? U detí by mala byť starostlivosť dôležitejšia?

Predovšetkým v lete je všade skloňovaná fotoprotekcia – ochrana pred UV žiarením.  Rozoznávame UVA a UVB žiarenie. UVB žiarenie má kratšiu vlnovú dĺžku ako UVA, preniká len do pokožky a neprechádza sklom. Pri jeho nadmernom pôsobení dochádza k spáleniu – solárnej dermatitíde. UVA žiarenie má dlhšiu vlnovú dĺžku – preniká hlbšie do pokožky, čim vedie k tvorbe voľných radikálov a poškodzovaniu buniek. Toto žiarenie preniká aj sklom a spôsobuje tvorbu vrások, pigmentácií a starnutie kože. Nadmerná expozícia UV žiareniu vedie k vyššiemu výskytu rakoviny kože.

Efektívnu ochranu pred UV žiarením poskytuje opaľovací krém s SPF faktorom. SPF vyjadruje schopnosť blokovať UVB žiarenie – t.j. doba, ktorú môžeme stráviť na slnku, kým pokožka sčervená. V praxi to znamená, že ak sa naša pokožka bez opaľovacieho krému spáli za 10 minút, po natretí sa SPF30 nám tento čas predĺži 30x, teda na 300 minút.  SPF 50 blokuje 98% UVB žiarenia, u SPF 30 je to 97%. Ideálne je preto voliť krém s SPF 50. V čase od 11-15 hodiny je odporúčané nevystavovať sa priamemu slnku. Netreba podceňovať ani zamračené počasie – oblaky môžu prepustiť až 80% slnečného žiarenia.  

Na opaľovacích krémoch si treba všímať hodnotu SPF faktoru, ochranu pred UVA aj UVB žiarením (tzv. broad-spectrum). Otvorené krémy z minulého leta by ste mali vyhodiť do koša, opaľovací krém po 12 mesiacoch už negarantuje efektívnu ochranu a tým sa vystavujete vysokému riziku spálenia. Rovnako nepoužívajte ani krémy po dátume spotreby.

Dôležité je množstvo aplikovaného krému – na jedno natretie celého tela by ste mali použiť 7 čajových lyžičiek krému. Krém je nutné pravidelne reaplikovať každé dve hodiny.

Detská pokožka je veľmi citlivá pre menšiu tvorbu melanínu v melanocytoch, preto by deti do 1 roka vôbec nemali byť vystavené priamemu slnku. U detskej populácie je nutná pokrývka hlavy, oblečenie s UV filtrom, pravidelná aplikácia krému s vysokým ochranným faktorom každé dve hodiny. Treba dbať aj na natieranie často nepovšimnutých lokalít ako šija, nos, ušnice, chrbty nôh. Každé poškodenie pokožky slnkom v detstve, predstavuje vyššie riziko rakoviny kože v dospelosti.

Čo v prípade mechanického poškodenia znamienka, napríklad pri športe?

V prípade poškodenia znamienka je nutné vyhľadať čo najskôr lekára, ktorý určí ďalší postup. Znamienka, ktoré sa nachádzajú v mechanicky často dráždených oblastiach sa odporúčajú odstrániť.

Ako predchádzať rakovine kože? Platí, že až 90 percent prípadov rakoviny kože je liečiteľných ak sú odhalené včas? Ako si môžem nechať preventívne vyšetriť znamienka u lekára?

Rakovina kože je najčastejším zhubným nádorom na svete – tvorí až 40% všetkých prípadov rakovinových ochorení. Jeho výskyt na Slovensku aj vo svete z roka na rok rastie. Dlhé a časté vystavovanie kože UV žiareniu vyvoláva poškodenia v bunkách, ktoré sa časom môžu zo zdravých buniek transformovať na nádorové. Preto treba dodržiava horeuvedené zásady fotoprotekcie, navštevovanie solárií taktiež patrí medzi rizikové. Dôležitou súčasťou prevencie sú pravidelné prehliadky u dermatológa za účelom vyšetrenia znamienok raz ročne, ideálne na jeseň. Ide o dermatoskopické vyšetrenie, ktoré je neinvazívnou metódou a umožňuje mnohonásobné zväčšenie pigmentových lézií a včasnú diagnostiku kožných nádorov. Ak sa zachytí nádorové ochorenie včas, je pravdepodobné, že sa ochorenie nerozšírilo a chirurgickou excíziou sa ho podarí odstrániť. V opačnom prípade je nutné podstúpiť rádioterapiu a chemoterapiu podľa rozsahu ochorenia.

Vieme si vysvetliť samokontrolu technikou ABCDE? Asymetria, Borders, Color, Diameter a Evolving, čo to znamená?

Ide o pomôcku pri samovyšetrovaní znamienok. Ak znamienko spĺňa niektorý z bodov, je nutné vyšetrenie u kožného lekára.

A – Asymetria – nepravidelnosť tvaru znamienka

B – Borders – znamienko nie je presne ohraničené, nedajú sa rozlíšiť okraje

C – Color – znamienko je nepravidelne sfarbené, alebo je jeho farba príliš tmavá

D – Diameter – veľkosť by nemala presahovať 5-6mm

E – Evolving – zmena vo veľkosti, farbe alebo hrúbke

Aké sú pozitívne vplyvy UV žiarenia?

Slnečné lúče nám poskytujú teplo a svetlo, ktoré zvyšujú náš pocit pohody a zlepšujú cirkuláciu krvi v tele. Okrem toho stimulujú produkciu vitamínu D, ktorý je nutný pre správnu funkciu imunitného systému, vývoj kostí, formovanie krvných buniek. K jeho tvorbe nám však v našich zemepisných šírkach stačí 15 minútový pobyt na slnku 3krát do týždňa.

 

MUDr. Lucia Galbavá, Dermatovenerologická klinika FNsP Nové Zámky

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021