Crohnova choroba

29 novembra, 2022
c.jpg

Crohnova choroba

Crohnova choroba je zápalové ochorenie sliznice tráviaceho traktu. Ochorenie sa prejavuje variabilne, podľa typu a rozsahu postihnutia tráviaceho traktu. Prejavom Crohnovej choroby môžu byť aj prejavy mimo tráviaceho traktu, napr. chronické zápaly očí, kĺbov, alebo kožných zmien. Viac o prejavoch či liečení Crohnovej choroby sa dočítate v rozhovore s MUDr. Jurajom Ďurinom, lekárom internej kliniky a zároveň jediným atestovaným gastroenterológ pre dospelých.

Čo je to Crohnova choroba a ako sa u pacientov prejavuje?

Crohnova choroba je zápalové ochorenie sliznice tráviaceho traktu, ktoré patrí do skupiny zápalových ochorení tráviaceho traktu tzv. IBD – skratka z anglického výrazu inflammatory bowel disease. Pri Crohnovej chorobe sa zápalové zmeny môžu vyskytovať takmer v každej časti tráviaceho traktu. U dospelých pacientov je to najmä tenké a hrubé črevo. Možno sa stretnúť aj so vznikom ohraničeného zápalu tzv abscesov /dutiny vyplnenej hnisom/, fistúl v oblasti konečníka. Prejavom Crohnovej choroby môžu byť aj prejavy mimo tráviaceho traktu, napr. chronické zápaly očí, kĺbov, alebo kožných zmien. Ochorenie sa prejavuje variabilne, podľa typu a rozsahu postihnutia tráviaceho traktu. Môže ísť o bolesti brucha, chudnutie, pocit na vracanie, hnačky, môže byť prítomná krv v stolici a niekedy sú prítomné len zvýšené teploty nejasnej príčiny.

Ako sa Crohnova choroba lieči a či je vyliečiteľná?

Liečbou Crohnovej choroby sa zaoberá najmä gastroenterológ a v špecifických prípadoch je liečba manažovaná v IBD centrách. Na Crohnovu chorobu má momentálne viacero protizápalových liekov, z ktorých mnohé pôsobia na imunitný systém. Liečbou sa snažíme, akoby uhasiť zápalový oheň, ktorý vzplanul príliš aktívnym imunitným systémom, proti vlastnému tráviacemu traktu. Ochorenie teda vieme kontrolovať, ale nateraz nemáme k dispozícii liečbu, ktorá by Crohnovu chorobu vyliečila. Mnoho vedeckých článkov a diskusií sa vedie aj na vplyv diétnych opatrení a mikrobiomu. Zistilo sa, že diétnymi opatreniami nevieme u dospelých tak kontrolovať zápal ako je tomu v detskej populácii. Čo je však veľmi dôležité zdôrazniť, je dôležitosť zanechanie fajčenia, ako jedného z hlavných faktorov spustenia a zhoršenia Crohnovej choroby.

Aký je rozdiel medzi Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou?

Medzi hlavné znaky ulceróznej kolitídy patrí postihnutie výhradne hrubého čreva so začiatkom  v oblasti konečníka, často sprevádzané viacpočetnými hnačkami s hlienmi a krvácaním. Pri Crohnovej chorobe môže byť postihnuté okrem hrubého čreva aj tenké črevo a časti horného tráviaceho traktu. Zároveň sa pri Crohnovej chorobe stretávame s fistulami, zúženiami tráviaceho traktu a abscesmi. Pacienti skôr trpia nešpecifickými bolesťami brucha a chudnutím. Tieto spomínané znaky pomáhajú rozlíšiť o aký typ IBD ochorenia ide, avšak môžeme sa stretnúť aj so situáciami, kedy nie je možné určiť typ kolitídy. Vtedy hovoríme o tzv. indeterminovanej kolitíde.

> Klinika vnútorného lekárstva ll.

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021