Keď sa ozve trojklanný nerv

13 decembra, 2022
h-3-1200x900.jpg

Bolesť a stav, ktorý si ten, kto ho nezažil, nevie predstaviť. Aj takto neraz pacienti popisujú svoje pocity súvisiace s problémami s trojklanným nervom.

Trojklanný nerv je piatym hlavovým nervom. Vychádza obojstranne z mozgového kmeňa a rozdeľuje sa na tri vetvy. Prvá vystúpi z lebky z očnice, v oblasti obočia, a zabezpečuje senzitívnu inerváciu v prostredí oka a nosa. Druhá vetva vystúpi z hornej čeľusti, pod očami, a zabezpečuje citlivosť tváre, horného ďasna a zuboradia, ako aj funkciu niektorých žliaz, napríklad aj slznej žľazy. Dolná vetva vystúpi z brady a zabezpečuje citlivosť spánkovej oblasti, sánky, dolného ďasna a zuboradia, ako aj funkciu niektorých svalov tváre, ústnej spodiny a ucha,“ uvádza MUDr. Gergely Erdei z Neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky.

Keď sa ohlási

Nervus trigeminus, ako sa po latinsky nerv volá, inervuje teda viaceré štruktúry tváre a má aj viacero funkcií. „Je to funkcia senzitívna, teda zabezpečuje citlivosť na tlak, dotyk či bolesť, aj funkcia motorická, teda hybnosť svalov,“ vysvetľuje neurológ. Trojklanný nerv potrebujeme na mnoho činností či prejavy emócií. Sám však vie emócie aj spôsobiť – a to vtedy, ak sa ohlási nepríjemnými bolesťami. V takomto prípade možno hovoriť o neuralgii. „Je to typ bolesti väčšinou pichavého, pálivého či rezavého charakteru s často veľmi vysokou intenzitou, ktorý vzniká v dôsledku dráždenia či poškodenia nervu. Neuralgia sa pritom môže týkať hociktorého nervu v našom tele. Samotné poškodenie nervu  môže nastať na ktoromkoľvek mieste v jeho priebehu. Príčiny bývajú rôzne – od infekcie, cez cukrovku až po roztrúsenú sklerózu,“ dodáva odborník.

Neuralgia trigeminu

Neuralgia trojklanného nervu sa zvyčajne prejavuje typickými, jednostrannými záchvatmi. „Majú podobu prudkých, ostrých bolestí v distribučnej zóne jednotlivých vetiev, popisované pacientmi ako najhoršie bolesti, ktoré kedy zažili, teda sú na úrovni zápalu zubnej drene či obličkovej koliky,“ uvádza lekár. Bolesti trvajú od niekoľkých sekúnd až po niekoľko minút a rôzne často sa opakujú. Bolesť môže vznikať spontánne, ale častejšie je spúšťaná nebolestivými podnetmi, ako je rozprávanie, žuvanie, závan vetra či ľahký dotyk v oblasti takzvaných spúšťacích bodov, ktoré sú sústredené v centrálnej časti tváre, v okolí nosa a pier alebo sliznice ústnej dutiny,“ vysvetľuje MUDr. Erdei. Bolesti bývajú pre pacientov nielen nepríjemné, ale aj veľmi obmedzujúce. Pacienti s týmto ochorením sa niekedy boja vychádzať von, holiť sa na tvári, jesť, hovoriť, čistiť si zuby, práve v strachu zo spustenia bolesti. To, či je pacient schopný normálne fungovať a chodiť napríklad do práce, závisí od intenzity a frekvencie bolestí. Niekedy situácia môže byť značne dekompenzovaná, bolestivé záchvaty sa môžu kumulovať do takzvaného status neuralgicus, ktorý vyžaduje aj hospitalizáciu,“ dodáva odborník.

Prečo vlastne?

Dôvodov bolestí v spojitosti s trojklanným nervom je viac. Najčastejšou príčinou býva útlak nervu cievnou slučkou hneď pri jeho výstupe z mozgového kmeňa. V takomto prípade hovoríme o neurovaskulárnom konflikte,“ uvádza MUDr. Erdei. Iné dôvody môžu súvisieť so sekundárnou či symptomatickou neuralgiou. „Objavuje sa po poškodení nervu rôznymi patologickými procesmi na úrovni mozgu i mimo neho. Môže ísť napríklad o nádory nervu, roztrúsenú sklerózu, útlak pri nádoroch mozgu či cievnych anomáliách, ale takisto ju môžu vyprovokovať infekcie Herpes zoster, zápaly prínosových dutín či zubov,“ dodáva lekár.

Na čo dávať pozor?

Neuralgii trojklanného nervu nevie pacient zabrániť vo všetkých prípadoch. Na druhej strane však k vzniku zdravotných ťažkostí môže prispieť aj sám – ak si nedáva pozor napríklad na prievan. Ten je totiž jedným zo spúšťacích faktorov bolesti u predisponovaných jedincov.. Neexistuje konkrétna prevencia voči ochoreniu. Treba spoznať faktory, ktoré u človeka trpiaceho trigeminálnou neuralgiou bolesť spúšťajú, a ak je to možné, treba sa im vyhýbať,“ apeluje neurológ.  Pacienti, ktorí sú citliví na chlad a prievan, by sa mali teplo obliekať a chrániť tvár a uši. „Samozrejme, je dobré sa vyhýbať klimatizáciám. Takisto sa treba vyvarovať dotýkaniu tváre,“ dodáva odborník.

Keď už sa to stane

Ľudia, ktorí neuralgiu trojklanného nervu zažili neraz tvrdia, že ide o stav, ktorý si len tak s niečím nepomýlite. Navyše, na vlastnú päsť ho s domácou lekárničkou ani nezvládnete. Keďže bolesti sú výrazné, netreba s riešením váhať. S neutíchajúcou bolesťou je potrebné navštíviť odborníka. Základom úspešnej diagnostiky trigeminálnej neuralgie je podrobné odborné vyšetrenie u lekára – neurológa,“ zdôrazňuje MUDr. Erdei. Práve neurológ pri vyšetrení rozpozná, či ide o problémy s trigeminom, alebo je za nimi iná príčina. „Bolesť trojklanného nervu môže imitovať bolesť zubov a pacienti tak často vyhľadávajú ambulanciu zubného lekára. V prípade bolesti ucha a tváre navštívia ambulanciu ORL, až následne sa dostanú na neurologickú ambulanciu,“ konštatuje lekár. Ak sa príčiny bolestí u pacienta po návšteve iných špecialistov nepotvrdia, návšteva neurologickej ambulancie by mala byť čo najskoršia. „Ak ostane neuralgia neliečená, môže spôsobiť úplnú neschopnosť denných aktivít. Včasná liečba neuralgie je dostupná a účinná, medicína má niekoľko možností liečby,“ dodáva odborník.

Viac z rozhovoru s MUDr. Gergely Erdei z Neurologickej kliniky FNsP Nové Zámky si môžete prečítať v článku Jany Obrancovej.

> Neurologická klinika

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021