Tím našich lekárov zachránil ženu, ktorej po pôrode zlyhávali orgány.

15 decembra, 2022
h-4.jpg

Katke bola po návšteve gynekologičky, pre jej celkovú slabosť nariadená hospitalizácia v nemocnici. Prijatá bola v 38. týždni tehotenstva, v deň príjmu jej odtiekla plodová voda a na svet prišla jej nádherná dcérka Nelly. „Narodilo sa nám dievčatko, avšak na ďalší deň sa stav pacientky ešte skomplikoval. Pridružili sa bolesti brucha a výrazne sa zhoršili laboratórne parametre,“ priblížila MUDr. Judita Koprdová, gynekologička FNsP Nové Zámky. Pacientka trpela preeklampsiou, zlyhávala jej pečeň, po nej obličky, cievny systém a zrážanie krvi. Toto závažné ochorenie spôsobuje sťahovanie ciev. Zasiahnuť tak musel celý tím odborníkov, ktorý sa o Katku staral 24 hodín denne. Pacientka bola vzhľadom na jej celkový zdravotný stav prijatá na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny za účelom komplexnej liečby a podporu vitálnych funkcií. „Prečisťovali sme krv od toxických látok, ktoré telo vyprodukovalo,“ dodal MUDr. Štefan Krbila, primár Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny. Dve operácie, dialýza a celková liečba po piatich týždňoch u Katky zabrali. „Som mimoriadne hrdý na tím ľudí, ktorý okolo pacientky vznikol. Tá spolupráca bola intenzívna a pre mňa osobne veľmi jedinečná, ďaleko nad rámec nejakej pracovnej doby, alebo pracovných povinností,“ dodal MUDr. Karol Hajnovič, riaditeľ FNsP Nové Zámky. „Keď tu ležíte, ste v takej bezmocnosti, všetci sa tu o vás starajú, tak je to neskutočný pocit vďaky, ktorý pociťujete,“ uzavrela Katarína Meszárosová, pacientka.

Svoju bojovnosť ukázala aj Nelly, ktorá mala po ťažkom pôrode problémy s dýchaním. „Stav malej pacientky sa postupne zlepšoval, upravoval, a mohli sme ju po 10 dňoch odovzdať do starostlivosti otca. Pre mňa je to taký malý zázrak,“ prezradila MUDr. Klaudia Demová, primárka Neonatologickej kliniky FNsP Nové Zámky.

Dnes sú Katka a aj malá Nelly zdravé, no stále pod dohľadom lekárov. Takýchto vzácnych prípadov vo svete evidujeme asi štyri, pre našich lekárov je to veľký úspech. Tento prípad bude náš tím lekárov prezentovať po celom svete na medzinárodných kongresoch, najbližšie na budúci rok v Bruseli.

Média:

> RTVS
> MARKIZA
> SME.SK
> NITRANOVINY.SK


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021