Nepríjemnosť zvaná plienková dermatitída

21 decembra, 2022
h-2-1200x900.jpg

Plač, krik a prebdené noci – to sú pri bábätku bežné veci, s ktorými sa musia rodičia zmieriť. Raz je na vine hlad, inokedy upchatý noštek a niekedy aj plná plienka, vyvolávajúca nepohodu. Po jej rozbalení sa navyše môže ukázať aj ďalší nepríjemný problém v podobe plienkovej dermatitídy.

Časy, keď mamičky denne prali a vyvárali látkové plienky, sú dávno za nami. V súčasnosti väčšina rodičov uprednostňuje jednorazové plienky, ktorých finančnú záťaž vo väčšine prípadov vyvažujú výhody z jednoduchšieho použitia aj zbavovania sa obsahu. Stále sa však nájdu aj takí, ktorí na látkové plienky ako na telu prirodzenejší materiál, nedajú dopustiť. Či už rodičia siahnu po látkovej alebo jednorazovej plienke, vždy ich môže nepríjemne prekvapiť podráždená pokožka v intímnej oblasti dieťaťa.

Podráždená pokožka

Azda každý z nás pozná pocit podráždenej pokožky vyvolanej napríklad potením či zaparením. Niektorým sa to aj v dospelosti stáva práve v intímnej oblasti, avšak problémy sa môžu objaviť napríklad v podpazuší či okolo pása, kde dochádza k treniu pása nohavíc o pokožku a výsledkom môže byť začervenanie, nepríjemný výsev a svrbenie. Podobným spôsobom dochádza k plienkovej dermatitíde aj u detí v intímnych oblastiach, kde navyše na pokožku pôsobí aj obsah plienky. Plienková dermatitída je formou chronickej kontaktnej dermatitídy. Vzniká, keď v uzavretom prostredí, teda v plienke, dochádza k mechanickému dráždeniu kože v dôsledku kontaktu s močom a stolicou. Oslabením odolnosti je pokožka vystavená infekciám spôsobeným rôznymi baktériami a kvasinkami,“ vysvetľuje MUDr. Erika Baloghová, primárka Dermatovenerologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky.

Začervenanie aj bolesť

Z vlastnej skúsenosti väčšina z nás vie, aké nepríjemné môžu byť zapareniny. Niet sa preto čo čudovať, že aj deti, trpiace plienkovou dermatitídou, dávajú o svojej nepohode vedieť zlým spánkom a častým plačom. Ich pokožka je navyše aj citlivejšia. „Na rozdiel od pokožky dospelých je pokožka novorodenca tenšia s nevyzretým kožným imunitným systémom, nedokonalou termoreguláciou, takže je citlivejšia, zraniteľnejšia a menej odolná,“ vysvetľuje odborníčka. Oveľa ľahšie tak môže dôjsť k podráždeniu a vzniku plienkovej dermatitídy. Klinický obraz tvorí výrazné začervenanie kože v lokalite pod plienkou, spojené s tvorbou odrenín, trhlín, pľuzgierikov s čírym alebo hnisavým obsahom, po praskaní ktorých môžu vzniknúť rany. Pri infekcii kvasinkami je prítomné typické golierikovité ošupovanie v mieste začervenania. Prejavy spočiatku vynechávajú kožné riasy, pri pokročilejšom ochorení je začervenanie prítomné už aj v zhyboch,“ popisuje príznaky lekárka.

Na pohlaví nezáleží

Plienková dermatitída patrí k najčastejšie sa vyskytujúcim zdravotným problémom u malých detí. Trpia ňou chlapci aj dievčatá, vplyv pohlavia na jej rozvoj sa zatiaľ nepotvrdil. „Minimálne 50 percent dojčiat a batoliat aspoň jedenkrát prekonalo príznaky plienkovej dermatitídy. Najčastejší je výskyt medzi deviatym a dvanástym mesiacom života, a to ako dôsledok zvýšenej konzumácie pevnej stravy,“ uvádza MUDr. Baloghová. Niektoré deti, ktoré majú prirodzene citlivejšiu pokožku, sú na problémy náchylnejšie. Častejší výskyt pozorujeme tiež u detí pri užívaní antibiotík, v chorobe, pri zmene konzistencie stolice, pri raste zúbkov, pri prechode z dojčenia na umelé mlieko, prípadne na tuhú stravu, a tiež v prípadoch, keď dieťa už prespí celú noc,“ vysvetľuje lekárka.

Kedy už treba spozornieť? Záleží aj na výbere plienky a čo seniori? Viac sa dočítate z rozhovoru s MUDr. Erikou Baloghovou, primárkou Dermatovenerologickej kliniky FNsP Nové Zámky v rozhovore, ktorý poskytla pre Janu Obrancovú.

> Dermatovenerologická klinika

 

 

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021