O kolonoskopii s gastroenterológom

4 januára, 2023
cs-1200x900.jpg

Keď hovoríme o kolonoskopii, tak ide o vyšetrenie hrubého čreva a krátkeho úseku poslednej časti tenkého čreva, pomocou endoskopického prístroja – kolonoskopu. Kolonoskop má tvar hadice, na konci ktorej je kamera, ktorá pomáha vizualizovať sliznicu vyšetrovanej časti tráviaceho traktu. Kedy sa vyšetrenie vykonáva, ako vyšetrenie prebieha a aké sú možné komplikácie vyšetrenia? Na tieto a ďalšie otázky odpovedal MUDr. Juraj Ďurina, gastroenterológ pre dospelých.

Kedy sa kolonoskopia vykonáva?

Kolonoskopia sa vykonáva z preventívnych dôvodov, pri pozitívnom teste zo stolice na skryté krvácanie, pri diagnostike dlhotrvajúcich tráviacich ťažkostiach, ktoré sprevádzajú ochorenia dolného tráviaceho traktu, pri nejasnej príčine chudokrvnosti a krvácaní. Zároveň sa využíva aj ako liečebná metóda pri odstraňovaní polypov, zastavovaní krvácania z tráviaceho traktu.

V akom veku by sme mali absolvovať preventívne kolonoskopické vyšetrenie?

Väčšina populácie by mali preventívne kolonoskopické vyšetrenie absolvovať v 50ke. Vtedy hovoríme o primárnej preventívnej kolonoskopii. V prípade vysoko rizikových pacientov pre rakovinu hrubého čreva na základe údajov výskytu nádoru v rodine pred 50 kou a na základe prípadného genetického vyšetrenia sa vyšetrenie realizuje aj skôr. Ak majú pacienti obavy pred vyšetrením, odporúča sa vykonať aspoň test zo stolice na skryté krvácanie. V prípade negatívneho testu pacient nemusí absolvovať kolonoskopické vyšetrenie, ak nemá tráviace ťažkosti. Odporúča sa tento test zopakovať každé dva roky cestou obvodného lekára.

Koľko trvá vyšetrenie a aké diagnózy dokáže odhaliť?

Vyšetrenie väčšinou trvá 15-20 minút, v prípade komplikovanejšieho výkonu to môže byť do 60 minút. Je to však veľmi dôležitý výkon s možnosťou odhaliť včasné štádia rakoviny hrubého čreva, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch aj vyliečené odstránením polypov počas kolonoskopie. Ďalšie ochorenia, ktoré toto vyšetrenie môže diagnostikovať sú nešpecifické zápalové ochorenia čreva, infekčné ochorenia tráviaceho traktu, divertikulová choroba.

Ako prebieha príprava čriev pred kolonoskopiou?

Príprava na kolonoskopiu je veľmi dôležitá, pretože od nej záleží aj výťažnosť vyšetrenia. Veľmi mylný názor je, že pacienti musia niekoľko dní byť nalačno. Ideálne je ak prípravu pacientovi vysvetlí zdravotná sestra, prípadne lekár niekoľko dní pred vyšetrením. Základným princípom je, vyvarovať sa aspoň týždeň pred vyšetrením stravy s obsahom tzv. zvyškov ako sú šupky, semiačka, zrniečka, ktoré môžu v čreve zostať aj niekoľko dní a znemožňujú dostatočné vyčistenie dolného tráviaceho traktu. Strava by mala byť ľahko stráviteľná. Deň pred vyšetrením pacient môže mať ľahké bez zvyškové raňajky, na obed čistý bujón. Samotnú prípravu laxatívom je vhodné rozdeliť na dve dávky – večernú a rannú. Uvedené rozdelenie dávky laxatíva sa však môžu líšiť podľa odporučenia každého endoskopického pracoviska.

Aké sú možné komplikácie kolonoskopického vyšetrenia? Existujú k nemu nejaké alternatívy?

Komplikácie sa vyskytujú zriedka, cca v 0,1 % pri diagnostických kolonoskopiach. Alternatívu, ktorá by mohla plne nahradiť kolonoskopiu nateraz nemáme. Ako pomocné vyšetrenia sa niekedy indikuje CT kolonografia a v niektorých krajinách majú k dispozícii aj kapsulovú endoskopiu na hrubé črevo. CT kolonografiou je pacient vystavený röntgenovému žiareniu a diagnostická výťažnosť, nie je porovnateľná s kolonoskopiou. Ďalšou nevýhodou je nemožnosť odberu vzoriek z patologického tkaniva, prípadne realizovania polypektómie.

Podávajú sa pri kolonoskopii sedatíva?

Väčšina kolonoskopických vyšetrení pacienti tolerujú dobre, bez nutnosti podania upokojujúcich a proti bolesti účinkujúcich látok. U pacientov, ktorí horšie tolerujú vyšetrenie sa sedatíva podávajú. Pacienti po sedácii sú 1-2 hodiny odsledovaní a prepustení v doprovode blízkej osoby. V deň vyšetrenia nesmú viesť motorové vozidlo, ani vykonávať právnické úkony.

Čo čaká pacienta po kolonoskopickom vyšetrení?

Po zákroku je možné sa stravovať bez obmedzenia, ale pozvoľna ľahším jedlom, keďže tráviaci trakt je prázdny. V prípade, že pacient absolvoval náročnejšiu kolonoskopiu s polypektomiou väčších polypov sa odporúča tekutá strava po dobu 5-7 dní pre prípad neskorších komplikácii po zákroku. Ak sa počas kolonoskopie realizovala polypektomia, pacient sa objedná na kontrolu, pri ktorej sa mu vysvetlí ďalší postup podľa výsledkov z histológie, prípadne naplánuje kontrolná kolonoskopia.

 

MUDr. Juraj Ďurina – gastroenterológ pre dospelých KVL II. FNsP Nové Zámky

> Klinika vnútorného lekárstva ll.

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021