Iba voda nestačí

9 mája, 2023
nspnz-clanok-Iba-voda-nestaci-1-e1683633062712-1200x899.jpg

Vo FNsP Nové Zámky sme si pripomenuli Svetový deň čistých rúk podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization-WHO). Ako súčasť tejto kampane, sme chceli zdôrazniť, akú dôležitú úlohu zohráva správna hygiena a dezinfekcia rúk v prevencii nozokomiálnych infekcií, šírenia mikroorganizmov a mikroorganizmov odolných voči antibiotikám.

Správna hygiena rúk môže zabrániť šíreniu baktérií, vírusov a mnohých ďalších chorôb, ako napríklad hnačkových ochorení alebo vírusovej hepatitídy typu A (choroby, ktoré sú často spôsobené špinavými rukami).

Aby ste sa úspešne vyhli šíreniu infekcií, musíte dodržiavať jednoduché pravidlá umývania rúk s použitím antibakteriálneho mydla. Ďalším účinným opatrením proti šíreniu chorôb je používanie alkoholovej dezinfekcie na báze etanolu alebo propanolu.

Ruky si musíte umývať v nasledujúcich situáciách:

  • pri príchode a odchode (domov, do práce,…),
  • po toalete,
  • pred jedlom,
  • pri manipulácii s biologickým materiálom,
  • a keď sú ruky viditeľne znečistené.

Dezinfekciu používame vzždy!


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021