Čas na spoločnú kávu

17 apríla, 2024
Cas-na-spolocnu-kavu-13-1200x900.jpg

Dňa 11.4.2024 sa na Psychiatrickom oddelení na podnet asistentky arteterapie Karin Klobučníkovej konala spoločná akcia pacientov a personálu Psychiatrického oddelenia. Ako tému arteterapeutického sedenia s pacientmi zvolila „Čas na caffe“. Vedúca sestra oddelenia Mgr. Beďa Bisnyei pozvala pri tejto príležitosti všetkých pacientov oddelenia a personál na spoločnú aktivitu pod názvom Čas na spoločnú kávu. Pri výtvarnej tvorbe pacientov, kde káva bola ústredným motívom, sa ponúkala a podávala káva a kávovinové nápoje rôznych druhov, pre fajnšmekrov aj so škoricou či kakaom. Pre mlsné jazýčky sa podávala káva 3 v 1, káva so sušenou smotanou, mliekom, káva zdobená šľahačkou a posypaná čokoládou a ďalšie variácie. Pre tých čo mali chuť na sladké – káva s cukrom, s kockovým cukrom, pre diabetikov s umelým sladidlom.. Snažili sme sa vyhovieť aj pacientom a kolegom, ktorí nie sú zástancami kávy, alebo ju zo zdravotných dôvodov piť nemôžu. Aby neboli smutní že sa na nich nemyslelo, v ponuke pri terapeutickom posedení boli aj rôzne druhy sáčkových a sypaných čajov a horúca čokoláda. Aby horúce hrnčeky nepálili dlane nedočkavých vychutnávajúcich, hrnčeky sme obliekli do štrikovaných a háčkovaných svetríkov, ktoré vyrábajú šikovné ženské ruky v rámci ergoterapie Psychiatrického oddelenia.

Pri tejto milej aktivite vzniklo množstvo pekných výtvarných prác maľovaných kávou, zdobených kávovými zrnkami a kapučínovým práškom. Pacienti si dali veľmi záležať. Práce si vystavili na výstavu na oddelení, aby im ešte niekoľko ďalších dní pripomínali vydarenú akciu nielen obrázkom, ale aj svojou kávovou vôňou. Pri realizácii výtvarných diel pacientom asistoval personál psychiatrického oddelenia – lekári, psychológovia, staničná sestra, sestry, praktické sestry, ergoterapeuti. Pozvanie na spoločný program a „rýchlu kávu“ prijal aj primár Psychiatrického oddelenia MUDr. Ján Bernát, MPH. Pacientov pochválil za skvelú spoluprácu, krásne práce a poprial všetkým zúčastneným dobrú chuť ku káve.

Aktivitu Čas na spoločnú kávu vedenie oddelenia, personál a hlavne samotní pacienti hodnotili veľmi pozitívne. Bola to jedna z akcií, ktoré na oddelení realizujeme v snahe rozšíriť spektrum terapeutických intervencií a prehĺbiť integráciu personálu do komplexnej psychiatrickej starostlivosti. Účasť personálu na terapeutických sedeniach pacientov prináša budovanie dobrých vzťahov, podporuje vzájomnú dôveru a pocit spolupatričnosti v komunite pacientov aj v zdravotníckom tíme. Pri týchto aktivitách padajú komunikačné bariéry, utužuje sa spolupráca. Zároveň zavádzaním nových postupov, metód a v tejto dobe aktuálnych tém sa snažíme liečebný proces pre pacientov robiť pestrejším, zaujímavejším a atraktívnejším.

Psychiatrické oddelenie


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021