Zdravotníci sú veľmi vyčerpaní

30 novembra, 2021
Zdravotnici-su-velmi-vycerpani-1200x900.jpg

Zdravotníci sú veľmi vyčerpaní:

Situácia je ako na vrchole druhej vlny, ak nie horšia.

  • Dá sa porovnať priebeh druhej a tretej vlny? Že aký je pomer mortality covid pacientov (resp. pacientov napojených na pľúcnu ventiláciu), keď porovnáme druhú  tretiu vlnu? Resp. aký má na to vplyv infekčnejší delta variant.

Priebeh tretej vlny vzhľadom na to, že delta variant má kratšiu inkubačnú teda je infekčnejší, oveľa rýchlejšie dochádza k šíreniu infekcie v rodinách a kolektívoch. Na Klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny máme s covidom hlavne neočkovaných pacientov. Mortalita pacienta už napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu je vysoká.

  • Dajú sa druhá a tretia vlna porovnať z hľadiska vyťaženia personálu? Kedy to bolo kritickejšie? 

Personál v nemocniciach je veľmi vyťažený, vyčerpaný bez čerpania voľna, dovoleniek a s veľkým množstvom nadčasov, situácia je minimálne tak isto zlá ako na vrchole 2. vlny ak nie ešte horšia. Trvá to už veľmi dlho a zdravotníci sú na pokraji síl. Frustrujúce je aj to, že keby boli ľudia zodpovední a zaočkovanosť by bola vyššia, nemali by sme takto kritickú situáciu v nemocniciach.

Viac z rozhovoru si môžete prečítať tu:

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021