Dar pre Neonatologickú kliniku

1 decembra, 2021
Nadacia-Krizovatka-v-spolupraci-s-dlhorocnym-partnerom-KiK-textil-darovala-desat-monitorov-dychu-nemocnici-v-Novych-Zamkoch-1200x900.jpg

Nadácia Križovatka v spolupráci s dlhoročným partnerom KiK textil darovala desať monitorov dychu nemocnici v Nových Zámkoch.

Nadácia Križovatka darovala Neonatologickej klinike – Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch desať nových monitorov dychu Babysense 1 Pro. Pomocnú ruku jej podala spoločnosť KiK, s ktorou Nadácia Križovatka spolupracuje už niekoľko rokov a vďaka ktorej bolo do slovenských nemocníc doteraz darovaných 238 prístrojov pre kontrolu dychu novorodencov.

KiK už roky podporuje aj charitatívne projekty. Medzi organizácie, ktorým obchodný reťazec dlhodobo pomáha, patrí aj Nadácia Križovatka. Jej cieľom je vybaviť všetky novorodenecké a neonatologické oddelenia slovenských nemocníc monitormi dychu. Tie sú účinným prostriedkom v boji proti SIDS, teda proti syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Dlhodobá spolupráca na projekte „Mamička, dýcham“ nabrala tento rok ďalší rozmer, keď pri príležitosti otvorenia 100-tej predajne na Slovensku, spoločnosť KiK darovala symbolicky ďalších 100 monitorov dychu pre novorodenecké a pôrodnícke oddelenia po celom Slovensku.

„S Nadáciou Križovatka sme nadviazali spoluprácu v roku 2018. Z tejto spolupráce mám naozaj radosť, pretože sa týka pomoci tým najzraniteľnejším – deťom. Aj tento rok sme sa rozhodli podporiť novorodenecké oddelenia na Slovensku a vďaka dobrej znalosti prostredia zástupcov Nadácia Križovatka viem, že monitory poputujú do nemocníc, ktoré ich aktuálne najviac potrebujú. Verím, že vďaka nim budú mať mamičky v novozámockej nemocnici väčší pocit istoty,“ hovorí Martin Šatný, konateľ spoločnosti KiK pre Slovensko a Českú republiku.  

Monitor dychu, ako jediná účinná pomôcka na prevenciu SIDS

Monitor dychu BabySense je historicky prvým výrobkom na svete tohto druhu. Po dobu 30 rokov svojej existencie prešiel mnohými úpravami a je neustále modernizovaný tak, aby spĺňal náročné klinické skúšky. Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv je registrovaný ako zdravotnícka pomôcka.

Nadácia Križovatka  je mimovládna nezisková  organizácia,  ktorá od roku  2008 šíri ako  jediná v SR povedomie o Syndróme náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) a o možnostiach ochrany ohrozených detí do 1 roku veku. Vďaka darcom a sponzorom pomáha vybaviť slovenské nemocnice  a pôrodnice monitorom dychu. Tento monitor dychu stráži nielen zástavu dychu, ale tiež apnoe pauzy, a akékoľvek nepravidelnosti dychu dieťaťa a okamžite spustí alarm, aby privolal pomoc rodiča, ktorý môže v prípade potreby včas poskytnúť dieťaťu prvú pomoc.

Cieľom je, aby bolo monitorom dychu vybavené každé lôžko pre novorodencov a dojčatá. Tento monitor dychu nielen stráži zástavu dychu, ale tiež apnoe pauzy, a akékoľvek nepravidelnosti dychu dieťaťa a okamžite spustí alarm, aby privolal pomoc zdravotníckeho personálu alebo rodičov, ktorí môžu v prípade potreby včas poskytnúť dieťaťu prvú pomoc. Vybaviť nemocnice monitormi sa Nadácii Križovatka darí vďaka darcom a sponzorom, ktorým sa chcem srdečne poďakovať,

vyjadrila sa Táňa Tomasch riaditeľka Nadácie Križovatka.

 

> Nadácia Križovatka
> spoločnosť KiK textil
> Neonatologická klinika

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021