Chrbtici škodí nadváha aj veľa sedenia

29 novembra, 2021
Chrbtici-skodi-nadvaha-aj-vela-sedenia-1200x900.jpg

Chrbtici škodí nadváha aj veľa sedenia

Ešte vás nikdy nebolel chrbát a už máte viac ako 30 rokov? Tak to si pogratulujte, patríte k ojedinelým úkazom. My ostatní sa musíme o svojich 34 stavcov a 23 platničiek poctivo starať, inak budeme skôr či neskôr musieť navštíviť lekára.

Keď pacientom nepomôžu všeobecní lekári ani neurológovia, neraz skončia až v ambulanciách neurochirurgov.

Podľa primára Neurochirurgickej kliniky nemocnice v Nových Zámkoch Martina Melišeka k nim chodia najčastejšie pacienti práve s bolesťami driekovej a krčnej chrbtice.

„Niektorí prídu priamo s tým, že ich bolí chrbát, iní s takzvanými radikulárnymi bolesťami končatín.“

Jednoducho povedané, pacientov bolí ruka alebo noha a vyšetrenie ukáže, že šarapatu u nich robí nerv zacviknutý napríklad vyklenutou platničkou alebo výrastkom.

„Ak je tlak nervu významný, prichádza k oslabeniu končatiny. Človek niekedy vôbec nie je schopný ovládať nohu, nevie sa postaviť, zakopáva, nevie uchopiť rukou nejaký predmet. Jednoducho, pricviknutý nerv nedokáže konkrétnu končatinu ovládať.“

Doktor Melišek je presvedčený, že na týchto neznesiteľných bolestiach sa podpisuje hlavne zlý životný štýl, ale neraz aj genetika.

„Stáva sa, že k nám príde veľmi mladý človek, ktorý športuje, je štíhly a napriek tomu má pokročilú degeneráciu chrbtice a my si ani celkom dobre nevieme vysvetliť, prečo sa to u neho deje. Je pravdepodobné, že zdedil zlú kombináciu génov. Máme aj isté typy zamestnaní, pri ktorých je degenerácií chrbtice viac ako v bežnej populácii, napríklad sú to vodiči z povolania.“

Cvičenie vždy nepomôže Riešenia sú občas jednoduché. Chrbticu pomôžu uvoľniť špeciálne cviky, masáže, rehabilitácie a, samozrejme, vhodne zvolené lieky. V 60 až 70 percentách stačia na uvoľnenie bolesti lieky či pravidelné cvičenie. Podľa doktora Melišeka, ak nás raz za rok sekne v krížoch, netreba robiť paniku.

„Väčšinou nám totiž iba stuhnú svaly v oblasti chrbta. Ak sa však do popredia dostáva spomínané radikulárne vyžarovanie, teda zo seknutého chrbta nás bolí noha a z krku ruka, musíme začať pátrať po vážnejších príčinách. Lekár na úvod pacientom určite odporučí takzvanú konzervatívnu terapiu, teda analgetiká, a keď akútna bolesť ustúpi, mali by nasledovať rehabilitácie. Pri vyklenutých platničkách sa až 90 percent pacientov dostane z ťažkostí bez chirurgického zásahu.“

V rukách neurochirurgov najčastejšie končia až tí pacienti, ktorí majú neurologické ťažkosti, napríklad oslabené končatiny, alebo vtedy, keď Ľukonzervatívna terapia zlyháva. Ak je však operácia správne indikovaná, netreba sa jej báť.

„Máme k dispozícii moderné miniinvazívne prístroje, ktoré sú bezpečné. Operácie vyklenutých platničiek sú však stále pomerne jednoduchým zákrokom, ale robíme aj množstvo výrazne náročnejších stabilizačných výkonov, a tie bývajú sprevádzané väčšími komplikáciami. V zásade však platí, že ak má mladý človek vyklenutú platničku, neznesiteľne ho bolí noha a chce sa čo najskôr vrátiť do bežného života, operácia je po vyčerpaní konzervatívnej liečby vhodnou alternatívou. Vieme však, že mnoho pacientov sa z bolestí dostane aj bez operácie.“

Súčasné operácie sú mininvazívne a k pacientovi omnoho priateľskejšie, ako to bolo kedysi. „Pred desiatimi – pätnástimi rokmi sme robili veľké rezy, dnes sú to všetko miniinvazívne zákroky, ktoré šetria svaly, a tým prichádza k rýchlejšej rekonvalescencii a návratu do bežného života.“

Na neurochirurgii v Nových Zámkoch aj teraz testujú nový endoskop, ktorý umožní ešte šetrnejšie ošetrenie platničky. Na operáciu bude postačovať ešte menší rez a okolité svalstvo zostane takmer nepoškodené. „Rekonvalescencia bude takmer okamžitá. Už v deň operácie sa bude môcť pacient postaviť,“ teší sa primár.

Viac sa dočítate na tomto odkaze:

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021