Eurofondy nám pomáhajú zachraňovať životy

18 septembra, 2023
clanok-fnspnz-Eurofondy-nam-pomahaju-zachranovat-zivoty-1200x900.jpg

Na Neonatologickej klinike v Nových Zámkoch poskytujeme starostlivosť novorodencom na všetkých úrovniach, od úseku starostlivosti pre zdravých novorodencov – rooming-in, až po jednotku vysokošpecializovanej starostlivosti o novorodencov.

A  práve na jednotkách vysokošpecializovanej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov sme z EU fondov získali najväčšiu podporu. Vďaka doplneniu najmodernejšej prístrojovej techniky máme dnes možnosť využívať všetky intenzívne lôžka, na ktoré zvážame novorodencov celkovo zo spádového územia 10 nemocníc (vrátane tej našej), v plnom rozsahu.

Nové stropné statívy zabezpečili dostatočný počet pripojení pre medicinálne plyny a zdroje elektrickej energie pre každé intenzívne lôžko. Vieme komplexne monitorovať všetky deti na týchto úsekoch, poskytnúť im kvalitnú a pre drobného novorodenca citlivú umelú pľúcnu ventiláciu, ako aj zabezpečiť dýchanie pri závažných respiračných poruchách a mnohé ďalšie. Vďaka prepojenému centrálnemu monitorovaciemu systému majú lekári aj sestry neustály prehľad o kriticky chorých deťoch.

Pre našich novorodencov je tu vytvorené pokojné prostredie na zotavenie, ale i na to aby vyrástli a zosilneli. Zrealizovanie podpory z Európskych fondov nám pomáha nielen zachraňovať životy chorým a extrémne nezrelým novorodencom, ale aj zlepšovať kvalitu ich života do budúcnosti.

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021