Olympiáda predčasne narodených detí

14 septembra, 2023
Olympiada-predcasne-narodenych-deti-h.jpg

Skáču, spievajú, hrajú sa… Nikto by nepovedal, že keď sa narodili, vážili len o niečo viac ako pol kila, niektorí i menej…

A je to tu zasa! Potešili sa všetci pracovníci Neonatologickej kliniky FNsP Nové Zámky a rodiny predčasne narodených detí. Pridali sa dobrovoľníci a sponzori, aby sa dobrá myšlienka mohla uskutočniť. Olympiáda predčasne narodených detí je podujatie, na ktorom sa zišli malí veľkí bojovníci, ako hovoríme všetkým týmto statočným detičkám, ktoré prišli na svet skôr. Novorodenecká klinika neinvestičný fond, personál z Neonatologickej kliniky FNsP Nové Zámky spolu s dobrovoľníkmi, rodičmi a mnohými ďalšími podporovateľmi pripravili na Základnej škole Nábrežná v Nových Zámkoch popoludnie plné hier, detského smiechu a radosti.

Vypuklo to 9. septembra 2023 o 14.00 hodine. Rodiny s predčasne narodenými deťmi, prevažne vo veku štyri až osem rokov prichádzali k registrácii, kde sa stretli s personálom, ktorý sa pred rokmi staral o ich predčasniatka. Privítanie sprevádzali neraz veľmi silné emócie, veď spolu trávili dlhé mesiace počas hospitalizácie malého bojovníka. Na úvod účastníkov čakali symboly tejto olympiády predčasne narodených: olympijská vlajka i zapálenie olympijského ohňa. Vlajku niesli 4 dnes už veľkí predčasne narodení bojovníci. Plameň zapálil Mirko, ktorý to i teraz, tak ako pred piatimi rokmi, výborne zvládol. Za tónov piesne pre nezrelých od Moniky Ližbetin boli malí veľkí bojovníci za ich statočnosť na ceste životom ocenení sladkými medailami. Lucka Kociská a Generation of Love prišli svojim tancom tiež podporiť predčasne nezrelé deti a ich rodiny. Vďaka sponzorom bolo pripravené aj občerstvenie, aby nikto z účastníkov netrpel smädom alebo hladom a najmä, aby si každý malý maškrtník našiel to, čo má rád. Nechýbali ani darčeky pre deti. Na dvore i v priestoroch základnej školy na predčasniatka a ich súrodencov čakali lákavé hry: zhadzovanie kolkov loptičkou v pančuche, chytanie motýlikov do sitka, triafanie loptičkou do kruhov, či do pyramídy, Človeče nehnevaj sa, preteky v sedemmíľových čižmách, prekážková dráha, chôdza s rodičom alebo kamarátom so spojenou nohou… Prekvapením pre deti bola i veľká korytnačka, možnosť povoziť sa na koníkoch, ale i jazda na motorke. Nechýbal ani skákací hrad, ktorý ocenili najmä tí mladší bojovníci. Veľký úspech zožal i tanec a spievanie s Notovým Dannym, ktorý priniesol pre deti aj nové zážitky z hudobných nástrojov, ktoré si mohli vyskúšať. Na záver deti zavesili pod olympijskými kruhmi vyfarbené ponožtičky, ktoré sú symbolom predčasne narodených.

Ďakujeme veľmi pekne za pomoc a podporu všetkým sponzorom, dobrovoľníkom i personálu Neonatologickej kliniky a najmä všetkým rodinám a ich malým veľkým bojovníkom, ktorí prišli medzi nás, aby sme spolu mohli stráviť takéto výnimočné popoludnie. Všetkým želáme veľa zdravia a radosti do ďalších dní.

Galeria fotiek

Všetky fotografie (počet: 341 / velkosť: 360MB) vo vysokom rozlíšení si môžete stiahnuť ako balíček ZIP na nasledujúcej adrese:
https://www.nspnz.sk/Olympiada-nezrelych-2023.zip



logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021