Pacienti s diagnózou psoriáza

20 septembra, 2023
Pacienti-s-diagnozou-psoriaza-1200x798.jpg

Dermatovenerologická klinika v FNsP v Nových Zámkoch poskytuje komplexnú odbornú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov celého okresu Nové Zámky, Komárno, Levice a Nitra. Ročne vyšetria okolo tisíc pacientov. Toto číslo zahŕňa ambulantne vyšetrených pacientov, hospitalizovaných pacientov a pacientov dispenzarizovaných na špecializovaných dermatovenerologických ambulanciách. Čo sa týka hospitalizácii, tak denne hospitalizujú aspoň jedného pacienta s diagnózou psoriáza. Trend vo výskyte psoriázy je pritom stúpajúci.  Prečítajte si aktuálny rozhovor na tému kožného ochorenia s MUDr. Michaelou Markovou z Dematovenerologickej kliniky.

 

  1. Cca v akom veku života sa najčastejšie objavujú prvé príznaky a ktoré to sú? Čo je príčinou vzniku ochorenia? Kedy je potrebné vyhľadať lekára – odborníka?

Psoriáza je chronické recidivujúce autoimunitné geneticky podmienené zápalové ochorenie. Na vzniku psoriázy sa okrem genetickej predispozície podieľajú aj endogénne a exogénne faktory. Ku endogénnym faktorom zaraďujeme napríklad infekcie, mnohé lieky, hormonálne alebo metabolické zmeny v organizme. Ku exogénnym faktorom zaraďujeme poškodenia kože, mechanické trenie, časté striedanie chladu a tepla a rôzne chemické faktory vonkajšieho prostredia.

Psoriáza môže začať v akomkoľvek veku, najčastejšie však má ochorenie nástup vo veku 15-25 rokov a v neskoršom veku okolo 50-60 rokov.  Asi 1/3 všetkých pacientov- psoriatikov má pozitívnu rodinnú anamnézu.

Medzi prvotné príznaky psoriázy patria ružovočervené škvrny na tele, s dobre ohraničenými okrajmi , na povrchu pokryté suchými, striebristými šupinkami.  Najčastejšie sú lokalizované symetricky na lakťoch, vo vlasovej časti , na kolenách, avšak prejavy sa môžu objaviť na ktorejkoľvek časti kože tela. Prejavy sú zvyčajne veľmi perzistentné bez liečby.

Odborníka, v tomto prípade kožného lekára, je nevyhnutné navštíviť už pri prvých prejavoch.

 

  1. Ako sa psoriáza lieči, je potrebné zmeniť životný štýl? Je to celoživotné ochorenie?

Psoriáza je celoživotné ochorenie. Jedným z možných vonkajších vyvolávateľov ochorenia je nesprávny životný štýl, alkohol, fajčenie, konzumácia nezdravých potravín a stres.   Každý pacient trpiaci ochorením psoriázou by mal byť lekárom poučený o nekonzumácií alkoholických nápojov, vyvarovať sa stresovým situáciám a zdravo sa stravovať. Je to jednou z metód, v počiatočných štádiách zamedzenia šíreniu prejavov.

Liečba psoriázy zahŕňa lokálnu liečbu, fototerapiu, balneoterapiu, celkovú štandardnú liečbu, biologickú liečbu a v neposlednom rade psychoterapiu. Lokálna liečba je prvým krokom v liečbe psoriázy. Medzi lokálne externá zaraďujeme látky s keratolytickým učinkom- napomáhajú odstráneniu povrchových šupiniek z povrchu prejavov. Neskôr po odstránení šupiniek sa v lokálnej terapii najčastejšie používajú topické kortikosteroidy. Ďalej sa využívajú topické liečivá: deriváty vitamínu D, retinoidy a rôzne emolienciá.

Do celkovej terapie psoriázy patria systémovo podávané kortikosteroidy. Medzi celkové terapeutiká okrem kortikosteroidov zaraďujeme Metotrexát, Cyklosporín, a Acitretín. Pred tým, ako je pacientovi nasadená celková terapia je nutné , aby bol komplexne vyšetrený a zvážila sa celková liečba vzhľadom ku liekovým interakciám a celkovým komorbiditám u pacienta. Pacient počas celkovej liečby musí byť pravidelne sledovaný a dispenzarizovaný dermatológom.

 

  1. Ako je to so psoriázou a letom? Čo ochoreniu v tomto ročnom období prospieva (slnko, more…?) a čo jej naopak vadí (napr. časté sprchovanie, pobyt v bazénoch…)? Čomu sa majú vyhnúť ľudia trpiaci týmto ochorením?

Slnečné lúče pozitívne ovplyvňujú a zmierňujú prejavy psoriázy. Slnko vyžaruje druh svetla, ktorý nazývame ultrafialové žiarenie (UV). Poznáme 2 druhy UV žiarenia- UVB a UVA.

UVB svetlo môže spomaliť rast kožných buniek, čo napomáha ku zníženiu produkcie tvorby šupín a lokálnych kožných zápalov. Rovnako dôležitým faktorom je aj tvorba vitamínu D, ktorý napomáha  ku tvorbe kostného tkaniva.

Morské prostredie, more a dostatok slnečného žiarenia napomáha a prospieva ku zlepšeniu príznakov ochorenia, naopak časté sprchovanie, pobyt v chlórovaných vodách pokožku vysušujú a môžu zhoršovať prejavy psoriázy.

 

  1. Môže prerásť a napadnúť aj ďalšie časti tela, orgány tela? Môže byť nebezpečná, alebo je skôr nepríjemná?

Psoriáza sa v minulosti dlho považovala za výlučne kožné ochorenie, no dnes už vieme, že je sprevádzaná aj inými systémovými ochoreniami. Nakoľko je koža najväčším orgánom ľudského tela a práve prvé príznaky psoriázy sú hlavne na koži, pacient vyhľadá pomoc odborníka a obráti sa práve na dermatológa.  Po tom, čo dermatológ správne určí diagnózu, najčastejšie podľa klinických prejavov ochorenia, lekár pacienta poučí a nastaví ho na adekvátnu liečbu.

Psoriáza je zápalové ochorenie a dlhodobo, ak sa nelieči, vedie ku chronickému prozápalovému stavu v ľudskom organizme. Chronické a závažné formy tohto ochorenia majú preukázateľný vplyv na iné orgánové sústavy.  Jednou z najčastejších celkových ochorení spojených so psoriázou je ochorenia kĺbov, ochorenia gastrointestinálneho traktu ( napr. ulcerózna kolitída, Crohnova choroba), iné autoimunitné ochorenia( uveitída), ochorenia nervov, kardiovaskulárne ochorenia , ochorenia metabolizmu( obezita, dyslipidémia) a nádorové ochorenia. Medzi najčastejšie celkové ochorenia pri psoriáze patrí psoriatická artritída.

Reumatické ťažkosti sa u pacientov objavujú väčšinou až po objavení sa kožných prejavov v určitom časovom odstupe. V prípade, ak sa objavia ťažkosti ako sú napríklad bolesti kĺbov je nevyhnutná návšteva špecialistu – reumatológa. Ten po tom, čo zhodnotí celkový stav  pacienta-

čo najskôr začne s liečbou, ktorá zabráni nezvratnému poškodeniu kĺbov.

 

  1. Vonkajšie prejavy ochorenia pacienti často ťažko zvládajú po psychickej stránke, ovplyvňujú ich život. Je v tomto prípade nejaká rada, pomoc?

Psoriáza je celoživotné ochorenie a pre každého pacienta predstavuje rôzne stupne zníženej kvality života. Vzhľadom k tomu, že ich toto ochorenie traumatizuje hlavne po estetickej stránke, ovplyvňuje to ich psychickú pohodu. Duševné zdravie je dôležitým aspektom v našich životoch. Medzi najčastejšie psychosociálne komorbidity u pacienta so psoriázou patrí úzkosť, pocity zníženého sebavedomia a  depresiu. Psoriáza ovplyvňuje aj intímnu komunikáciu medzi partnermi. Pri objavení sa pocitu smútku, príznakov depresie by nemalo byť hanbou vyhľadať odbornú pomoc  psychológa alebo psychiatra. Správna spolupráca lekára a pacienta je jednou z najdôležitejších predispozícii a nádejou pre skvalitnenie života u pacienta a dlhodobú kontrolu nad ochorením.

 

Otázky: Jana Némethová – šéfredaktorka – MY Levice

https://mylevice.sme.sk/c/23214805/narusa-psychiku-aj-intimny-zivot-lekari-dnes-uz-vedia-ze-kozne-ochorenie-moze-zajst-este-dalej.html

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021