Pri liečbe covidu pomáha aj krvná plazma ľudí, ktorí ochorenie prekonali

29 júna, 2021
1
2

Pri liečbe covidu pomáha aj krvná plazma ľudí, ktorí ochorenie prekonali „Ide nám o to, aby sme posilnili tých pacientov, ktorí sú imunodeficientní. Týka sa to predovšetkým pacientov onkolo­gických a hlavne pacientov s lymfómami,“ hovorí primár Ústavu hematológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch Alexander Varga.

V slovenských nemocniciach podali rekonvalescentnú plazmu desiatkam pacientov v ťažkom stave. Jednou z nich bola aj vedúca transfúznej stanice v Nových Zámkoch, ktorá sa sama s darcami krvi stretáva denne. V decembri ju s ťažkým priebehom ochorenia covid hospitalizovali.

„Bola som 24 hodín na kyslíku, dýchanie bolo veľmi veľmi ťažké. Po celý čas som nekašľala, ale akonáhle mi podali túto plazmu, tak sa mi začali tvoriť hlieny,“ uviedla Daniela Meszárosová, ktorá sa vďaka plazme vyliečila.

> RTVS: Pri liečbe covidu pomáha aj krvná plazma ľudí, ktorí ochorenie prekonali
> RTVS FB: Pri liečbe covidu pomáha aj krvná plazma ľudí, ktorí ochorenie prekonali
> Ústav hematológie

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021