Patologické hráčstvo

11 augusta, 2021
Patologicke-hracstvo_header-1200x900.jpg

Ako vplýva hazardné správanie na psychiku hráča? Čo robia títo hráči v prípade, ak už nemajú peniaze, ktoré by stavili? A majú vôbec záujem o liečbu? Viac informácií k téme hazardu sa dočítate v článku s naším psychiatrom Adamom Nemčekom.

> mynovezamky.sme.sk

Ako vplýva hazardné správanie na psychiku hráča?
Keď hovoríme o hazarde ako o patologickom hráčstve, ide o psychickú poruchu. Takýto hráč má problém kontrolovať svoje impulzy vedúce k určitému vzorcu hrania. Tým, že sa nevie kontrolovať, je schopný prehrať veľmi veľké sumy. Stále sa zaoberá tým, ako hrať. Zasahuje to do jeho rodiny ale aj ďalšieho okolia ako je jeho práca. Potom sa dostane do momentu, keď si uvedomí, čo všetko prehral a aké problémy mu hrozia. Začne to spracovávať. Väčšinou sa stáva, že svoj hnev obráti proti sebe. Má za sebou viac neúspešných pokusov prestať s hraním. Potom prichádzajú myšlienky ako ´možno by bolo lepšie, keby som nebol´. Títo hráči sa často pokúsia o samovraždu. Niekedy ju aj dokonajú. Často sa u nich v celom tomto procese vyvíja depresia a úzkosť.

Prichádzajú sa patologickí hráči liečiť sami alebo ich k tomu zvykne niekto donútiť?
Je to tak pol na pol. Veľa ľudí príde samo. Často je to práve po neúspešnom pokuse o samovraždu. Ale sú aj takí, ktorých prinesie rodina. Ide hlavne o mladších ľudí, ktorí si problém uvedomia relatívne skoro, možno pri sumách 5 až 6-tisíc eur. To už síce je dosť veľa peňazí, ale patologickí hráči sú schopní za svoju ´kariéru´ prehrať rádovo vyššie sumy.

Čo robia títo hráči v prípade, ak už nemajú peniaze, ktoré by stavili?
Často si najprv požičiavajú, najprv od známych, kamarátov. Od rodiny si veľmi požičiavať nechcú, lebo by sa prišlo na to, že sú závislí. Zvyknú siahať aj po nebankových spoločnostiach. V tých horších prípadoch začnú kradnúť a brať veci z domu. Hráčsky impulz je tak silný, že ho nevedia kontrolovať. Majú až neznesiteľný pocit vnútorného napätia. Keď tomu impulzu vyhovejú, príde na nich blažené uvoľnenie. Tí starší sa zameriavajú na automaty, kasína. Máme aj veľa ľudí, ktorí stávkujú, či už v kamenných pobočkách alebo online. Tí mladší, povedzme do 30 rokov, často využívajú online herne ale aj live stávkovanie. To je veľmi nebezpečné. Jednak je tam okamžitá možnosť odmeny a je to aj jednoducho dostupné. Medzi hráčskym impulzom a možnosťou staviť je veľmi krátky interval.

Ktorých je viac?
Myslím, že začínajú prevažovať mladí patologickí hráči. Dve tretiny majú do 35 rokov.

Majú záujem o liečbu?
Ambulantne sa staráme zhruba o 30 pacientov. Stále to nie je taký veľký dopyt ako v prípade látkových závislostí ako je alkoholizmus alebo závislosť od psychostimulancií. Patologickí hráči sú stále v drvivej menšine. U nás ide možno o päť percent pacientov. Keď to porovnáme s alkoholom a inými drogami, pri patologickom hráčstve je ťažšie priznať si, že ide o problém. Veľmi úspešne sa im darí pomerne dlho to skrývať aj pred najbližším okolím.

> Psychiatrické oddelenie
logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021