Prvý deň detí malíčkov

2 júna, 2022
h.jpg

20 neonatologických oddelení vrátane slovenských perinatologických centier dostalo pre svojich malinkých pacientov k ich prvému Medzinárodnému dňu detí darček. Vyše 400 kusov balíčkov obohatí a spríjemní či poteší srdcia rodičov predčasne narodených a rizikových novorodencov, ktorí svoj prvý detský sviatok strávia ešte v nemocnici.

„Deti sú rukami, ktorými sa držíme neba.“ (Henry Ward Beecher)

Myšlienok viažucich sa k láske k našim deťom a k ich významu v našich životoch je nesmierne veľa. Každá je ale odrazom reálneho pocitu a vychádza z hĺbky srdca mamy, otca, pre ktorých je práve to ich vytúžené a milované dieťatko ich život, stredobod ich vesmíru, zmysel každého dňa. Nie každý má však túto cestu rodičovstva priamočiaru, v prípade každého 11. páru na Slovensku býva kľukatá, sprevádzaná strachom, neistotou, ale aj veľkou nádejou, neohraničenou láskou a odhodlaním bojovať. Presne tak, ako to vo „svete“ predčasne narodených detí býva.

V náročnom období po predčasnom pôrode prichádza preto OZ malíček v deň celosvetovo venovaný deťom s vyše 400 balíčkami, aby symbolicky potešil predčasniatka v nemocniciach. Cieľom týchto darčekov je aj spríjemniť chvíle rodičom hospitalizovaných detí. Ich obsahom je totiž kniha Bol raz jeden malíček, ktorá je: “nielen povzbudivým príbehom predčasniatka, ale predovšetkým oporou v najťažších chvíľach v živote rodiny. Chce byť slovami, ktoré mnohokrát rodičia pri inkubátore nedokážu nájsť, slovami nádeje a odvahy pre rodičov a deti, ktoré v týchto chvíľach bojujú o svoju budúcnosť v nemocniciach a ktoré umocnia blízkosť rodiča a jeho bábätka aj v čase klokankovania,“ hovorí predsedníčka OZ malíček Ľubica Kaiserová. Zároveň dodáva, že súčasťou darčekov sú aj handmade háčkované hračky v podobe chobotničiek vyrábaných v rámci malíčkovského projektu Pomáhame srdcom. Celý balíček dotvára milé prianie v podobe gratulačnej kartičky.

Súčasťou „zásielky“ do nemocníc bolo aj nové, jarné vydanie časopisu Malíček, v ktorom rodičia nájdu cenné informácie, rozhovory s odborníkmi i povzbudivé príbehy.

Pri príležitosti MDD prajeme všetkým – malým či starším deťom hlavne veľa zdravia, šťastia, lásky a čo najviac splnených snov. A prajeme aj rodičom veľa radosti z ich ratolestí a veľa dôvodov a príležitostí na úsmev.

… a nech je deň detí pre naše rodiny každým dňom 💜

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. „Štandardné“ tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

Občianske združenie Malíček už vyše 10 rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. Činnosť združenia sa sústreďuje na zlepšovanie podmienok počas pobytu dieťaťa v nemocnici materiálnou pomocou (darovaním monitorov dychu, profesionálnych odsávačiek mlieka, váhami pre bábätká, chladničkami na skladovanie materského mlieka, pohodlnými polohovateľnými kreslami na klokankovanie či dojčenie, prebaľovacími pultami, kartotékami na neonatologických oddeleniach, špeciálnych hniezd – neobedov, vyhrievaných postieľok, inkubátorov, tabletov, fotoaparátov, ktoré zmierňujú prekonávať chvíle prvotného odlúčenia rodiča s ich dieťaťom, prístrojov, plienok a pod.). Darovanými prístrojmi pomáhame skvalitniť a vylepšiť technické vybavenie neonatologických oddelení na Slovensku. Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi: „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje taktiež osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou.” Malíček je organizátorom podujatí k Svetovému dňu predčasne narodených detí 17. novembra a spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

Mgr. Ľubica Kaiserová, dipl. d.s.

predsedníčka a štatutárna zástupkyňa OZ malíček



logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021