Tehotenstvo a naša pokožka

1 augusta, 2023
clanok-Tehotenstvo-a-nasa-pokozka-1200x900.jpg

Hovorí sa, že počas tehotenstva sa mení v podstate celé ženské telo – týka sa to teda aj pokožky? 

Áno, až 90% žien môže pozorovať zmeny na koži, ktoré úzko súvisia s endokrinologickými, imunologickými, metabolickými a cievnymi zmenami, ktoré prebiehajú v tele ženy počas tehotenstva.

Aké zmeny na pokožke prebiehajú počas tehotenstva?

Medzi fyziologické zmeny prebiehajúce počas tehotenstva patria zmeny pigmentu – môžu sa zvýrazňovať pehy a znamienka, tmavnú bradavkové dvorce, tvoria sa tmavé škvrny, tzv. melasmy. Ďalej sú to vlasové zmeny – vlasy sú silnejšie, zdravšie, menej padajú, zmeny na nechtoch, ktoré môžu byť krehké a lámavé. Zmeny v cievach spôsobujú zvýšenú tvorbu kŕčových žíl, cievnych pigmentových névov. Zmeny v mazových a potných žľazách majú za následok zvýšenú tvorbu mazu a výraznejšie potenie.

Mnoho žien má počas tehotenstva takpovediac zhoršenú pleť – napríklad sa zhorší ekzém, prípadne sa objavia vyrážky, akné, neraz žena vyzerá ako v puberte… Čím je to spôsobené?

Medzi najčastejšie kožné komplikácie v tehotenstve patria ekzémy – môžu sa zhoršiť u žien, ktoré s nimi už bojujú, no môžu sa vyskytnúť aj u tých, ktoré sa s nimi doteraz nestretli. Za všetko môže zvýšená tvorba hormónov, ktoré ovplyvňujú imunitný systém a ten je zodpovedný za exacerbáciu ekzémov. Okrem toho mnoho žien trpí počas tehotenstva akné – najčastejšie sa vyskytuje v prvom a druhom trimestri. Zvýšenie hormónov nazývaných androgény spôsobuje, že mazové žľazy rastú a produkujú viac mazu, čo má za následok upchanie pórov a následne tvorbu vyrážok.

Čo v rámci tehotenstva a akné je ešte v norme a kedy by už žena mala zájsť aj za lekárom? 

Akékoľvek ťažšie prejavy akné vo forme veľkého množstva hnisavých pustúl, cysty, podkožné noduly a výrazná bolestivosť prejavov si vyžadujú návštevu dermatológa.

Tehotné ženy by mali byť aj pri liečbe ľahkej formy akné veľmi opatrné, pretože zložky mnohých voľnopredajných liekov, liekov na predpis, či výživových doplnkov môžu byť škodlivé pre nenarodené dieťa. Ak ste tehotná, vždy sa poraďte so svojím lekárom skôr, ako začnete užívať akúkoľvek liečbu proti akné.

U niektorých žien je to naopak – pleť je krajšia, rozžiari sa. Dá sa toto nejako vysvetliť? 

Existuje viacero vysvetlení, prečo pleť tehotných žien doslova žiari. V tomto období dochádza k zvýšeniu cirkulácie krvi v tele zhruba o 50%, čo má za následok vyššie prekrvenie tváre. Okrem toho je dokázaná aj zvýšená tvorba mazu v mazových žľazách, vďaka čomu sa pleť viac leskne.

Môže to súvisieť napríklad aj so stravou? – ženy v tehotenstve sa snažia jesť zdravšie….

Väčšina zmien v tehotenstve súvisí s vysokou produkciou hormónov. Samozrejme strava dokáže dopomôcť ku krajšiemu vzhľadu pleti, alebo zmierniť kožné komplikácie. Napríklad dostatočný prísun proteínov v strave pomáha posilňovať elastické vlákna – pokožka sa ľahšie rozťahuje, strie sa vytvárajú ťažšie. K zníženiu tvorby akné prispieva strava bohatá na zinok a omega 3-mastné kyseliny.

Dochádza k zmenám na pokožke počas celého tehotenstva – je rozdiel medzi trimestrami? 

Na začiatku tehotenstva začíname pozorovať nenápadné zmeny – pleť vyzerá zdravšie alebo naopak sa tvorí na tvári hormonálne akné. V druhom trimestri nastupujú zmeny pigmentu, tvorba strií, citlivosť a svrbivosť pokožky. V treťom trimesti tieto prejavy postupne progredujú, vplyvom zvýšeného vnútrobrušného tlaku zväčšujúcou sa maternicou sa zvýrazňujú aj kŕčové žily. Okrem toho sa môžu vyskytnúť špecifické kožné diagnózy  – napr. polymorfná erupcia v tehotenstve, ktorá sa prejavuje žihľavkami a pupencami vyskytujúcimi sa v oblasti strií na bruchu. Táto diagnóza patrí do rúk skúseného dermatológa, preto pri akomkoľvek kožnom výseve v tehotenstve je nutné navštíviť lekára.

U niektorých žien vzniká tzv. melazma – o čo konkrétne ide a ako sa prejavuje? 

Melazma je porucha pigmentácie, ktorá sa prejavuje tmavými škvrnami s nepravidelnými okrajmi. Najčastejšie sa vyskytuje na lícach, čele, brade a na nose, no môže sa objaviť aj na krku a predlaktiach. U niektorých žien po pôrode sama zmizne. Prevenciou je počas tehotenstva používať krémy s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu.

Možno nejakým spôsobom proti týmto zmenám bojovať, ovplyvniť ich? 

Kožným zmenám v tehotenstve nedokážeme úplne predísť, vieme ich do istej miery zmierniť. Dôležitá je správna strava bohatá na všetky nutrienty potrebné počas tehotenstva, dostatočný pitný režim, používanie hypoalergénnych, neparfumovaných a nekomedogénnych prípravkov na pleť. V prípade akýchkoľvek kožných ťažkostí je na mieste včasná navšteva dermatológa, ktorý indikuje liečbu vhodnú pre tehotné ženy.

Je správne, ak sa tehotná žena natiera napríklad nejakými kortikoidmi či antibiotickými masťami, ktoré trebárs našla doma medzi staršími liekmi – v snahe teda pokožku samoliečbou zlepšiť? 

Pri kožných ťažkostiach u tehotnej ženy je nutná návšteva lekára, ktorý starostlivo zváži prípravok, ktorý je vhodný. Staršie lieky nájdené doma môžu obsahovať látky nevhodné v tehotenstve, môžu mať zníženú účinnosť, či alergizujúci potenciál.

Aké sú možnosti počas tehotenstva, ak je stav pokožky ozaj zlý – môžu tehotné ženy brať nejaké hormonálne lieky, prípadne sa natierať masťami na báze kortikoidov a podobne? 

Lokálne kortikoidy sú  v tehotenstve bezpečnou liečbou. Liečbu vždy indikuje lekár, ktorý sa snaží voliť slabšie alebo stredne účinné prípravky. Maste so silnou účinnosťou sa používajú v ťažších prípadoch, ich používanie by malo byť čo najkratšie. V najťažších prípadoch rozsiahlych kožných ochorení je nutné pristúpiť aj k celkovej kortikoterapii, používame čo najnižšie možné dávky čo najkratšiu dobu.

Čo zabezpečuje pružnosť našej pokožky? 

Kolagén a elastín sú dôležité štrukturálne proteíny, ktoré sa nachádzajú v spojivových tkanivách a dodávajú pokožke pružnosť a pevnosť. Sú produkované počas celého života, ale s vekom sa prirodzene ich tvorba znižuje.

Zlepšuje sa nejako táto funkcia počas tehotenstva? 

Počas tehotenstva sa pokožka roztiahne, aby sa prispôsobila rastúcemu brušku. Keďže pokožka je tvorená kolagénovými a elastínovými vláknami, s priberaním na váhe sa vlákna rozširujú.

Ženy sa obávajú najmä strií – kedy najčastejšie vznikajú a na akých miestach? 

Dá sa proti nim bojovať? 

Strie sa vyskytujú, keď stredná vrstva kože (zamša) nemá dostatok času na to, aby sa dostatočne natiahla s náhlym prírastkom hmotnosti súvisiacim s tehotenstvom, čo spôsobuje roztrhnutie kožného tkaniva. Po natiahnutí môže mať problém vrátiť sa späť do pôvodného stavu.

Tehotenské strie sa najčastejšie objavujú na stehnách, zadku, bruchu a prsiach. Aj keď sa vo všeobecnosti stanú viditeľnejšími v poslednom trimestri, niektoré budúce mamičky si všimnú ich tvorbu hneď, ako im začne rásť bruško. V počiatočných štádiách pozorujeme tenké ružovkasté pruhy, časom sa zväčšia a stmavnú do červena až fialova. Po pôrode začnú postupne blednúť a stávajú sa bielymi alebo takmer priesvitnými. Zbaviť sa strií môže byť náročné, pretože na rozdiel od iných jaziev úplne nezmiznú. V boji proti striám je dôležitým udržiavanie zdravej tehotenskej váhy, prijímanie stravy bohatej na zinok, bielkoviny, vitamíny A, C, D. Dôležitá je hydratácia zvonka aj zvnútra – dostatočný pitný režim, hydratácia pokožky pravidelným používaním telových krémov, či olejov. Vhodné je aj eliminovať prísun kofeínu, ktorý zvyšuje riziko výskytu strií.

Mnoho žien hovorí o tom, že sa im potrhalo brucho – ide o strie, alebo o niečo iné? 

V tomto prípade ide o celkom iný problém – diastázu brušných svalov, kedy sa v dôsledku zvýšeného vnútrobušného tlaku svaly priameho brušného svalu oddelia. Môže postihovať až 60% žien po pôrode. Diagnóza nepredstavuje veľký diagnostický problém, pomôcť dokáže návšteva fyzioterapeuta, ktorý zaháji komplexnú rehabilitáciu brušných svalov a pravidelné cvičenie.

Akú kozmetiku by mala žena poćas tehotenstva používať? 

Ženy by sa mali snažiť počas tehotenstva používať neparfumovanú a hypoalergénnu kozmetiku. Pokiaľ ide o tvárovú kozmetiku s rôznymi aktívnymi látkami, počas tehotenstva je nutné niektoré z nich vynechať. Ide hlavne o lokálne retinoidy, ktoré sú bežne používané v liečbe akné. Vyvarovať by sa mali aj prípravkom, ktoré obsahujú aluminium chlorid, či chemickým UVB filtrom.

Ako sa starať o pokožku po pôrode? 

V popôrodnom období môže pleť ostať matná a mdlá, vyskytuje sa hormonálne akné, suchosť kože, ovisnutá koža. Dôležité je v tomto období pokožku pravidelne premasťovať, jesť vyváženú stravu, prípadne užívať podpornú liečbu vo forme vitamínov vhodných pre dojčiace ženy.

Ak po pôrode naozaj zostanú následky vo forme ovisnutej kože na bruchu, dá sa s tým niečo robiť? (prípadne aj v iných častiach tela, keďže niektoré ženy výrazne priberú počas tehotenstva a následne aj rýchlo pri dieťati schudnú)

Tieto ťažkosti sú riešiteľné formou invazívnych chirurgických zákrokov. Odstránenie ovisnutej kože na bruchu je možné pomocou tzv. abdominoplastiky. Ide o zmenšenie brucha odstránením prebytočného tuku a ovísajúcej kože, dokážeme pomocou nej aj spevniť svaly brušnej steny. Pomocou tzv. liftingu sa dá odstrániť prebytočný tuk a ochabnutá koža aj v oblastiach ramien, stehien. Pre absolvovanie úspešných zákrokov je nutné, aby bola pacientka v dobrom zdravotnom stave, mala stabilizovanú telesnú hmotnosť. Zároveň by mala byť aspoň rok po pôrode a aspoň pol roka nedojčiť.

Čo sa týka strií – dá sa ich nejako po pôrode zbaviť? Zaberá napr. laserové ošetrenie?

Bohužiaľ úplne odstránenie strií nie je možné, keďže kožné tkanivo bolo pri ich tvorbe rozrušené. Pomocou frakčného laseru dokážeme však výrazne znížiť ich viditeľnosť. Ošetrenie je nutné opakovať. Naplánovať si ho treba na zimné obdobie, keďže po zákroku je nutná fotoprotekcia ochranným faktorom SPF50 a vyhýbanie sa priamemu slnku po dobu 4-6 týždňov.

Čítala som o mikrodermabrázii – o akú metódu ide a zaberá v prípade strií? 

Je to neinvazívne tvárové ošetrenie, ktoré funguje na princípe peelingu. Dochádza k šetrnému obrusovaniu povrchovej vrstvy kože, čo napomáha k tvorbe nového kolagénu. V prípade strií dokáže zjemniť ich vzhľad, ale taktiež nemožno očakávať ich úplne odstránenie.

Má vplyv na tieto problémy trebárs aj stav pokožky pred tehotenstvom? – teda ak má niekto celoživotne suchú pokožku, môže rátať s väčśími problémami ako keď má prirodzene mastnú kožu? 

U každej ženy je to veľmi individuálne – niektoré ženy dlhodobo trpiace ekzémami môžu pozorovať v tehotenstve ústup ťažkostí, ďalšia skupina zasa ich výrazné vzplanutie. Koža je najväčším orgánom tela, starať sa o ňu treba bez ohľadu na to, či je žena tehotná, aby sme v tehotenstve predišli možným ťažkostiam.

MUDr. Lucia Galbavá, Dermatovenerologická klinika.

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021