Vypadávanie vlasov

30 októbra, 2023
Vypadavanie-vlasov-1200x900.jpg

S príchodom zimy sa naše telo a taktiež vlasy adaptujú na zmenu počasia. Neexistuje jasné vedecky dokázané vysvetlenie, prečo na jeseň strácame viac vlasov ako v iných ročných obdobiach. Jedným z možných vysvetlení je, že v lete potrebujeme viac vlasov, aby nás chránili pred priamym slnkom, ktoré následne na jeseň vypadávajú. Ďalšími príčinami by mohlo byť menšie množstvo slnečného žiarenia. Mnoho ľudí s príchodom jesene “smúti” za letom, takže psychika tiež môže zohrávať rolu.

 

Ako rozlíšime, či je strata ešte „bežná“, alebo je už nad mieru a pacient by mal vyhľadať odbornú lekársku pomoc (je na to nejaké jednoduché otestovanie, napr. spočítavať si vypadnuté vlasy, pri akých vypadaných počtoch  a po akom dlhom čase je už zrejmé, že nepostačia voľne dostupné prípravky, ale potrebné je odborné vyšetrenie?) 

 

Denné vypadávanie vlasov v počte od 100 do 120 je považované za normu. Varovným znakom je veľké množstvo vlasov vo vani, na vankúši, či na podlahe. Ak je vypadávanie masívne, vlasy vypadávajú v chumáčoch, strácajú hustotu, kvalitu, sú tenšie a lámu sa, je potrebné absolvovať odborné vyšetrenie u dermatológa.

 

Ktoré potraviny, výživové doplnky, šampóny môžu pomôcť v počiatočnom štádiu tzv. jesenného vypadávania vlasov?

 

Pri chýbaní niektorých vitamínov a stopových prvkov, nutných pre správne fungovanie organizmu, môže dôjsť k zvýšenému vypadávaniu vlasov. Najdôležitejšími stopovými prvkami sú železo a zinok, z vitamínov sú to najmä vitamín C, D a vitamíny zo skupiny B (najmä kys. pantoténová, tiamín, kys. listová, biotín). Preto je dôležité konzumovať potraviny bohaté na vyššie uvedené (napr. špenát, ryby, kuracie mäso, vajíčka, strukoviny, orechy, slnečnicové semienka). Samozrejme na trhu je veľké množstvo vitamínových doplnkov, ktoré obsahujú všetky potrebné nutrienty pre rast vlasov. V lokálnej liečbe nám dokážu pomôcť šampóny s obsahom kofeínu a pravidelná masáž pokožky hlavy.

 

Aké vyšetrenia absolvujú pacienti, keď u nich strata vlasov pretrváva dlhodobo? 

 

V prvom rade je nutné u pacienta urobiť základné laboratórne odbery z krvi, zaujíma nás najmä množstvo červených krviniek, chýbajúce železo a zinok. Ďalšími z príčin dlhodobého padania vlasov môžu byť poruchy štítnej žľazy a nesprávna korekcia zraku, preto by pacient mal absolvovať vždy endokrinologické a očné vyšetrenie. Ak niekto trpí na migrény, tak je vhodné doplniť aj neurologické vyšetrenie.

 

Čo sa najčastejšie podpisuje pod úbytok vlasov?  V čom treba hľadať chybu? (V čom u mužov a v čom u žien?  Je to genetika, po úrazoch, operáciách, onko liečbe, strese, vypätí, pôrode, hormonálne výkyvy, po prekonaní covidu alebo napr. namáhaný zrak, neónové svetlá, počítače, mobily…?)

 

Medzi najčastejšie príčiny patrí tzv. telogénne effluvium, čo je difúzna nejazvová strata vlasov. Nastáva 3 mesiace po príčine, ktorá ju vyvolala. K strate vlasov dochádza po prekonaní závažnejšej infekcie, po operáciách, dôvodmi môžu byť aj silný stres, nové lieky, hormonálne výkyvy (tehotenstvo, menopauza), deficiencie železa, zinku, vitamínov skupiny B, náhla strata hmotnosti, ochorenia štítnej žľazy. Taktiež akýkoľvek problém so zrakom môže byť spúšťačom, preto pri namáhanom zraku či zhoršenom videní je nutná návšteva oftalmológa.

 

V minulosti boli známe prípady, keď po nešetrnom zásahu (ako je napr. farbenie, trvalá, žehlenie…) vypadali vlasy, resp.  ostali poškodené. Stretávate sa v ambulancii s takýmito prípadmi aj dnes? Sú typy vlasov (blond – tmavé, rovné – kučeravé, jemné – pevné…), ktoré sú na vypadávanie náchylnejšie?

 

V minulosti bolo vypadávanie vlasov po odfarbovaní častejšou príčinou, no s príchodom šetrnejších farieb sa v ambulancii s týmto problémom tak často nestýkame. Chemické látky, ktoré obsahujú peroxid vodíka či amoniak, spôsobujú skôr stenčenie  vlasu, či jeho skoršie lámanie. Farba na vlasy nepreniká do samotného folikulu, takže nespôsobuje vypadávanie, problémom býva skôr alergická reakcia pokožky hlavy na farbu. Preto je nutné pri domácom farbení vykonávať tzv. patch test (testovanie farby na pokožke predlaktia), alebo absolvovať farbenie u profesionála, vedieť s akými prípravkami pracuje. Nedokážeme presvedčivo povedať, že by niektorý typ, či farba vlasov bola náchylnejšia na vypadávanie.

 

Stále častejšie sa vyskytujúcim vážnym zdravotným problém je alopecia.  V čom je toto ochorenie špecifické, ako ho rozpoznať, liečiť a aké dopady má na pacienta (u akej vekovej skupiny sa prevláda)?

 

Alopécia je skupina ochorení, ktorá je charakterizovaná nielen vypadávaním vlasov, ale aj obočia, brady a ostatného ochlpenia na tele. Vypadávanie môže byť difúzne (vyššie spomínané telogénne effluvium) lokalizované (napr. areátna alopecia, androgénna alopecia). Strata vlasov môže byť jazviaca, kedy dochádza k deštrukcii vlasových folikulov s tvorbou jazvy a  nejazviaca – vlasové folikuly ostávajú zachované.

U mužov sa častejšie stretávame s androgénnou alopéciou, ktorá je dôsledkom genetickej predispozície a je ovplyvňovaná mužskými pohlavnými hormónmi, androgénmi. Dochádza pri nej k posunu vlasovej línie, tvorbe typickej plešiny. Telogénne effluvium zo stresových či hormonálnych príčin býva častejšie u žien, bez ohľadu na vek. Pri akejkoľvek zvýšenej strate vlasov, posúvaniu vlasovej línie, tvorbe ohraničených ložísk bez ovlasenia je nutné navštíviť dermatológa, ktorý zdiagnostikuje typ alopécie, pátra po jej príčine a navrhne vhodnú liečbu.

 

Existuje všeobecná rada, ako si udržať vlasy na hlave ?

 

Pestrá strava, dostatok vitamínov, šetrné zaobchádzanie s vlasmi a málo stresu 😊

 

MUDr. Lucia Galbavá, Dermatovenerologická klinika FNsP Nové Zámky

 

 

Otázky: Jana Némethová – MY Levice

 

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021