Nadčasový prístup k starostlivosti

29 septembra, 2023
Otvorenie-Geriatrie-a-Onko-ambulancie-h-1200x899.jpg

Nadčasový prístup k starostlivosti.

Geriatrické oddelenie sa znovuotvorilo a Oddelenie klinickej onkológie sa rozšírilo.

V medicíne existuje takmer magický okamih, keď všetky časti mozaiky začínajú zapadať do dokonalého obrazu. Tento okamih sa stáva realitou pre starších ľudí, keď vstúpia na naše geriatrické oddelenie. Je to miesto, kde sa snúbi veda, ľudská starostlivosť a znalosť, aby vytvorili optimálny životný štýl pre našich starších občanov.

Geriatrická medicína nie je len o liečení chorôb. Je to o celkovom zlepšení kvality života našich drahocenných seniorov. Táto odbornosť sa stala samostatným interdisciplinárnym odborom medicíny a naše nové znovuotvorené geriatrické oddelenie je pripravené priniesť túto revolúciu v starostlivosti o starších ľudí k vám.

„Našim cieľom je poskytnúť pacientom kvalitnú a komplexnú starostlivosť, ktorá im pomôže zlepšiť ich zdravotný stav a vrátiť sa do normálneho života,“ dodala JUDr. Ing Zuzana Lukáčová, MPH, riaditeľka FNsP Nové Zámky.

Geriatrické oddelenie je viac ako len miesto na liečbu. Je to priestor, kde sa stretávajú vedecké poznatky z gerontológie, vnútorného lekárstva, rehabilitácie a ďalších klinických odborov, aby sa starali o našich starších pacientov. Sme tu na to, aby sme pomohli tým, ktorí majú viac než 65 rokov a čelia vnútorným ochoreniam, ktoré vyžadujú komplexný prístup. Všetci sme jedineční, a preto každý pacient má svoje osobné potreby. Geriatrické oddelenie je miestom, kde sa starostlivosť prispôsobuje jednotlivcovi.

„Sme radi, že sme mohli znovuotvoriť Geriatrické oddelenie. Starší ľudia potrebujú špecifickú starostlivosť, ktorá je založená na ich individuálnych potrebách,“ povedal MUDr. Peter Kišška, PhD., MPH, zástupca riaditeľa pre medicínsky úsek FNsP Nové Zámky.

Naša starostlivosť sa neobmedzuje len na diagnostiku a liečbu. Súčasťou našej praxe je aj hodnotenie funkčnej kapacity pacienta, jeho kognitívnych funkcií a potrieb v jeho životnom prostredí. Snažíme sa pochopiť, aký má vplyv naša starostlivosť na rodinu pacienta a ponúkame podporu v starostlivosti o svojich blízkych.

„S radosťou oznamujeme, že kapacita nášho oddelenia je 15 lôžok, takže sme pripravení poskytnúť starostlivý a individualizovaný prístup každému pacientovi. Náš tím kvalifikovaných odborníkov je pripravený pracovať s vašou rodinou a vami, aby vám pomohol nájsť najlepšiu cestu k zdraviu a pohodliu,“ uzavrela MUDr. Hana Prusáková, primárka Geriatrického oddelenia FNsP Nové Zámky.

Ďalšou dôležitou novinkou je, že FNsP Nové Zámky rozširujeme časť onkologického oddelenia, aby tak mohla poskytovať ešte lepšiu starostlivosť. Sme presvedčení, že každý pacient si zaslúži individuálny prístup k starostlivosti, a to zahŕňa aj tých, ktorí bojujú s onkologickými ochoreniami. „Onkologické oddelenie FNsP Nové Zámky pôvodne nebolo, aj ambíciou predchádzajúcich vedení sa podarilo vytvoriť z malých priestorov najskôr ambulantné, neskôr lôžkové časti onkologického pracoviska, ktoré ale dnes už kapacitne nepostačuje na riešenie problémov pacientov. Preto som mimoriadne rada, že sa podarilo rozšíriť tak kapacitu, ale aj úroveň pracoviska a tak sa vieme dôstojnejšie postarať o pacienta s onkologickým ochorením,“ povedala prof. PhDr. Mgr. Monika Jankechová, PhD., štátna tajomníčka MZ SR.

Po troch rokoch krízového režimu, kedy onkologické pracovisko (lôžková i ambulantná časť) sa prispôsobilo a spolupodieľalo na liečbe Covid-19 s ťažkým priebehom, sa vracia chod onkologického pracoviska do normálnych koľají. Opäť po intenzívnej spolupráci s vedením nemocnice v upravených priestoroch – ambulantná chemoterapia na 4. poschodí a lôžkové oddelenie na 8. poschodí, už nie s 12 lôžkami, ale 22. „Vysoká incidencia onkologických ochorení v našej spádovej oblasti, kde bohužiaľ klesá i vek novodiagnostikovaných pacientov. Kde už niet rodiny, kde by sme sa s onkologickým ochorením nestretli, nás priviedol ku rozšíreniu ambulantnej chemoterapie a ambulancie chronickej bolesti a paliatívnej medicíny,“ uzavrel MUDr. Pavol Demo, primár Klinickej onkológie FNsP Nové Zámky.

Média:

> JOJ
> MARKÍZA
> RTVS
> teraz.sk
> ujszo.com


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021