Vianoce od 480g do 5000g

24 decembra, 2020
vianoce_header-1200x900.jpg
Mártonko, Anabelka, Danielko, Tobiasko a mnohé ďalšie novonarodené detičky strávia sviatočné dni v nemocnici.

Mártonko sa narodil v októbri ako bábätko do dlane a vážil 600g. Dnes je z neho veľký bojovník a jeho hmotnosť sa posunula na 1460g. Kevinko sa narodil v termíne, mal 4800g, potreboval však prevoz na Neonatologickú kliniku do FNsP Nové Zámky do vysokošpecializovaného centra pre závažné ochorenie, ktoré si vyžiadalo podporu dýchania. Anabelka vážila 480g a je statočným dievčatkom a tak Štedrý deň oslávila zdolaním prvých 500g jej hmotnosti. Danielko je práve najväčším bábätkom, ktoré trávi sviatočné dni v nemocnici na neonatológii, pri narodení mal 5000g. Dvojdňový Tobiasko, ktorý robí veľkú radosť svojej maminke na rooming-ine (izby, kde sú mamičky s bábätkami) vážil pri narodení 3600g. Tieto a mnohé ďalšie bábätká trávia sviatočné dni vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Personál Neonato­lo­gic­kej kliniky pamätal na všetky zdravé detičky a ich mamičky, ktoré sú hospitalizované na Neonatologickej klinike a Gynekologicko-pôrodníckej klinike, i na rodiny nezrelých a chorých bábätiek, ktoré ležia na všetkých úsekoch jednotiek intenzívnej starostlivosti pre novorodencov a pripravil pre ne malé spomienkové predmety. Sestrička Darja už niekoľko rokov pripravuje šité figúrky so sviatočnou tematikou. Inak tomu nebolo ani tento rok. Už od októbra pripravovala malé prekvapenia, ktoré môžu zostať pre novorodeniatka ako spomienka na ich prvé Vianoce.

Aj Mártonkova mamička si vybrala pre svojho malého bojovníka jeden z malých darčekov. Ďalší personál sa pridal k tvorbe sviatočných želaní, či pomáhal pri dokončovaní balíčkov, ktoré sú určené pre každé bábätko. Pre mamičky, ktoré ležia na rooming-ine so svojim bábätkom pripravila FNsP Nové Zámky rozšírenie WIFI, aby sa mohli ľahšie spojiť na sviatky so svojimi blízkymi v rodinách. Vianočný darček poslala aj mamička Lenky, ktorá sa narodila pred piatimi rokmi počas vianočných sviatkov a vážila 600g. Poslala chobotničky, deky pre malinké deti, ale aj nápadité tvárové rúška, ktoré sú nielen užitočné, ale majú aj veselý motív. Pribalila fotky s príbehom, ktorý potešil personál a najmä povzbudí mnohé mamičky a oteckov, ktorí majú drobčeka do dlane ešte v nemocnici. Od pani Márie prišli pestrofarebné čiapočky. Pridala sa aj dnes už desaťročná Ľubka (s pôrodnou hmotnosťou pod 850g), ktorá sama uplietla hebučké deky pre najmenších. Lízinka, pri narodení 1050g dievčatko, dnes už trojročná malá slečna, nakreslila a poslala obrázok, ktorý je súčasťou vianočnej výzdoby na pracovisku a pomáha dodávať odvahu a nádej ďalším rodičom. Veľmi pekne ďakujeme za darčeky, za radosť, nádej a dobrú náladu, ktorú k nim pribalili. Všetkým detičkám, ich rodinám, ale aj personálu, ktorý sa o najmenších s láskou stará, prajeme pokojné sviatočné dni a do roku 2021 i do mnohých ďalších rokov veľa zdravia, šťastia, navôkol láskavých a chápavých ľudí, aby sa im plnili krásne želania. kolektív Neonatologickej kliniky

Neonatologická klinika
Neonatologická klinika – rodičom
Gynekologicko-pôrodnícka klinika

NZTV: Sviatky v nemocnici (00:15:28)


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021