Neželané výrastky v intímnej oblasti

18 januára, 2023
h.jpg

Patria medzi sexuálne prenosné ochorenia a ich výskyt v populácií narastá. Genitálne bradavice, odborne nazývané kondylómy, patria medzi vysokoinfekčné ochorenia. A hoci sú nezhubné, súvisia s infekciou, ktorá môže mať na náš organizmus vážny dosah.

Problémy v intímnej oblasti spravidla patria medzi tie, ktorými sa človek bežne nechváli – či už ide o sexuálnu disfunkciu alebo problémy s pohlavnými orgánmi. K tým môžu patriť aj drobné výrastky, objavujúce sa v intímnej oblasti. Nebolia a zväčša nezavadzajú, keď na ne však pacient natrafí, je mu hneď jasné, že do intímnych partií nepatria a nedávno tam zrejme neboli. Kondylómy sa tak radia medzi nemalé prekvapenia, o riešení ktorých je vhodné poradiť sa s lekárom.

O čo vlastne ide?

Každý z nás sa zrejme v živote stretol s neželanými výrastkami na svojom tele, ktoré pozná ako bradavice. „Klasické bradavice, teda veruky, sa vyskytujú prevažne u detí a mladých dospelých najmä na rukách, stupajach, tvári. Prenášajú sa priamym kontaktom s nakazeným alebo nepriamym kontaktom s infikovaným materiálom, napríklad prostredníctvom uterákov. Kondylómy, teda genitálne bradavice, sú nezhubné útvary vyskytujúce sa najmä v intímnych oblastiach. Patria k sexuálne prenosným ochoreniam,“ uvádza MUDr. Lucia Galbavá z Dermatovenerologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky. Pôvodcom bradavíc aj kondylómov je ľudský papilomavírus – HPV. „Každé z týchto ochorení však vyvoláva odlišný subtyp vírusu,“ dodáva lekárka.

Neželané prekvapenie

Kondylómy nepatria medzi bolestivé ochorenia. Pacient o nich v prvotných štádiách ani nemusí vedieť a natrafí na ne až po čase – buď pri osobnej hygiene, alebo ho upozorní napríklad sexuálny partner. „Kondylómy môžeme pozorovať ako drobné výrastky farby kože, niekedy môžu mať karfiolový vzhľad,“ uvádza MUDr. Galbavá. Ich výskyt je viazaný najmä na intímnu oblasť tela. „Najčastejšie sa objavujú na vonkajšom genitáli, vo vnútri pošvy, na krčku maternice a v okolí análneho otvoru, u mužov na penise. Pri orálnom sexuálnom styku s nositeľom HPV infekcie sa môžu objaviť aj v hrdle, na perách a v ústach,“ vysvetľuje odborníčka.

Výskyt narastá

Kondylómy patria k čoraz častejším diagnózam, s ktorými pacienti mieria do ambulancií. „Výskyt ochorenia sa celosvetovo významne zvyšuje. Momentálne patrí k najčastejším pohlavným ochoreniam. Odhaduje sa, že kondylómy má 1 percento sexuálne aktívnych jedincov vo veku od 15 do 46 rokov,“ vraví lekárka. Nárast výskytu samotných kondylómov súvisí aj s rastom výskytu HPV vírusu v populácii. „HPV je bežný vírus, ktorý dokáže postihnúť rôzne oblasti tela. Vyskytuje sa nielen v urogenitálnom trakte, ale aj v dýchacích cestách, v oblasti hlavy a krku. Počas života sa s ním stretne okolo 80 percent populácie. Nakazenie nastáva už pri prvom stretnutí s vírusom na začiatku sexuálneho života,“ varuje MUDr. Galbavá. U väčšiny pacientov nákaza prebieha ako bezpríznaková infekcia, ktorej sa funkčný imunitný systém človeka dokáže do 24 mesiacov zbaviť. U iných pacientov sa manifestuje rôznymi spôsobmi, kondylómy sú len jedným z nich. „Vírusy môžeme deliť na nízkorizikové typy, ktoré vedú k vzniku kondylómov a vysokorizikové typy s takzvaným onkogénnym potenciálom. Práve tie spôsobujú zmeny v bunkách a sú spojené so vznikom rakoviny krčka maternice,“ dodáva odborníčka.

Sex ako zdroj nákazy

Zatiaľ čo klasické bradavice si môžeme doniesť napríklad aj po pobyte na plavárni či kúpalisku, kde sme stúpili na infikované povrchy, vznik kondylómov sa viaže na sexuálnu aktivitu človeka. „Pre vznik ochorenia je rizikový najmä nechránený sexuálny styk, striedanie sexuálnych partnerov a sexuálna aktivita v mladom veku. K rizikovým faktorom patrí aj oslabený imunitný systém, fajčenie a užívanie hormonálnej antikoncepcie,“  menuje odborníčka. K nákaze dochádza priamo pri sexuálnom styku – ako pri vaginálnom, tak aj pri orálnom a análnom. „Pre prenos je potrebný kontakt kože s kožou. Ani použitie prezervatívu nie je stopercentne účinné, pretože vírus dokáže infikovať aj okolitú pokožku pohlavných orgánov, ktorá nie je chránená. Dokázaný bol aj prenos z nakazenej matky na dieťa počas pôrodu,“ uvádza MUDr. Galbavá. Na rozdiel od bežných bradavíc, kondylómy si po kontakte s plochami, ktoré predtým použil infikovaný človek, neprivodíme. Nákazu tak nezískame napríklad po použití verejných toaliet. „Vírus HPV vo vonkajšom prostredí vydrží len veľmi krátku dobu, preto je tento spôsob nákazy nepravdepodobný. K prenosu dochádza len pri priamom kontakte s kožou v postihnutej oblasti genitálu,“ dodáva lekárka.

 

Sú samotné kondylómy nebezpečné a ako sa liečia sa môžete dočítať v článku Jany Obrancovej, ktorá vyspovedala MUDr. Luciu Galbavú, lekárku Dermatovenerologickej kliniky FNsP Nové Zámky.

 

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021