Cyklistka Erika a jej príbeh u nás

13 júna, 2023
Cyklistka-Erika-a-jej-pribeh-u-nas-clanok-nspnz-1.jpg

Prvého apríla k nám na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny priviezli mladú ženu, ktorú zrazil vodič dodávky. Pacientku sme prijali v kritickom stave s poruchou vedomia a s rozsiahlymi mnohopočetnými poraneniami orgánov. „Išlo o mnohopočetné poranenie organizmu cez tvárovú časť, hrudník, vnútrobrušné, vnútrohrudné orgány, panvu. Bola v ohrození života s nutnosťou umelej pľúcnej ventilácie,“ opísal zranenia Štefan Krbila, primár Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Tým, že jej nebola poskytnutá prvá pomoc priamo na mieste, ale došlo k odkladu niekoľko hodín, prišla podchladená, kvôli čomu jej zlyhávali obličky a bolo ju potrebné napojiť na dialýzu,

doplnil Karol Hajnovič, riaditeľ FNsP Nové Zámky.

Eriku čakali náročné dni na oddelení intenzívnej medicíny s postupnou liečbou a nutnými operačnými výkonmi. Po vyše dvoch mesiacoch sa postavila na nohy, začala rozprávať a rehabilitovať. „Keď som sa zobudila v nemocnici, niekto nado mnou stál a povedal, že ma zrazilo auto, ale že všetko bude v poriadku,“ spomenula si na pobyt v nemocnici Erika.

A veru že bude. Eriku síce ešte čaká dlhá cesta a veľa cvičenia, avšak tento týždeň ju prepustíme z nemocnice domov. „Nebolo to ani pre nás úplne štandardné a tešíme sa z toho, ako sa to podarilo zvládnuť na našom pracovisku, a sme radi, že je stabilizovaná a pokračuje v rehabilitácii. Počas celej hospitalizácie mala nesmierny optimizmus, za čo jej patrí veľký obdiv,“ uzavrel Karol Hajnovič.

Erike sa počas celej doby hospitalizácie dostávala veľká podpora od rodiny, cyklistov a personálu nemocnice. „Dojalo ma to neskutočne,“ doplnila s tým, že už čaká na ten moment, keď bude môcť opäť nasadnúť na bicykel.

Erike, v mene celého personálu nemocnice by sme chceli vyjadriť našu vďaku a popriať skoré uzdravenie a bezproblémový návrat do bežného života. Jej odhodlanie a pozitívny postoj v priebehu liečby boli pre nás veľkou inšpiráciou. Veríme, že sa jej čoskoro podarí dosiahnuť plné zotavenie a že sa zakrátko bude môcť znovu vrátiť k svojim obľúbeným aktivitám.

Médiá:

https://www.cas.sk/clanok/2809029/eriku-zrazila-dodavka-nasli-ju-az-rano-v-jarku-sokujuci-odkaz-vodicovi-ktory-ju-prizabil/
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/844579-zrazil-ju-a-nechal-pri-ceste-napospas-osudu-cyklistku-po-vyse-dvoch-mesiacoch-prepustia-z-nemocnice
https://www.noviny.sk/krimi/802565-cyklistka-ktoru-zrazil-vodic-dodavky-a-usiel-sa-opat-postavila-na-nohy
https://ujszo.com/regio/orulok-annak-hogy-nem-erzek-gyuloletet-megszolalt-a-marciusban-elgazolt-cserepes-erika
https://mynovezamky.sme.sk/c/23181136/bola-v-kome-a-bojovala-o-zivot-erika-dnes-srsi-optimizmom-mrzi-ju-len-jedna-vec.html


logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021