4 tehotné Covid pozitívne pacientky a ich pôrody

17 marca, 2021
4-tehotne-Covid-pozitivne-pacientky-a-ich-porody_header-1200x900.jpg

Prišla s Covidom

Lucia (34 r.) bola vo FNsP Nové Zámky prijatá ešte 17. januára 2021. Pacientka v 34.+5 týždni tehotenstva vyhľadala našu nemocnicu pre tri dni trvajúce ťažkosti. Trápili ju zvýšené teploty, kašeľ a celková slabosť. Na Gynekologicko-pôrodníckej klinike bola hospitalizovaná v červenej zóne, keďže mala pozitívny výsledok antigénového testu. Pacientka pociťovala prvé výraznejšie ťažkosti v noci z 21. na 22. januára, keď začala byť dýchavičná a jej stav si vyžadoval prísun kyslíka. „Pacientka bola v noci stabilizovaná, avšak nasledujúce ráno udávala bolesti v hornej časti brucha. Pri vyšetrení sme zistili patologické prietoky v pupočníku. Pre klinický stav matky sme sa rozhodli ukončiť tehotenstvo akútnym cisárskym rezom,“ doplnila MUDr. Réka Dikácz, doktorka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FNsP Nové Zámky.

5 dní bola v umelom spánku

Pacientka bola po pôrode hospitalizovaná na Klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny, jej zdravotný stav bol vážny, nasledujúcich 5 dní bola v umelom spánku. „Pľúca mi po cisárskom reze fungovali na 20%, kvôli tomu ma hneď dali na umelú pľúcnu ventiláciu a nechali ma v umelom spánku,“ doplnila vyliečená pacientka Lucia. Naši lekári sa rozhodli aplikovať liek s ktorým už majú z minulosti skúsenosť a pomohol taktiež tehotnej pacientke, toho času s prasacou chrípkou. Tentokrát liečbu nasadili pri celkom štyroch tehotných pacientkach s Covid-19. „Pacientky boli v kritickom stave, na umelej pľúcnej ventilácii. Tam sme sa museli rýchlo a hlavne správne rozhodnúť. Keďže sme to už poznali z minulosti, tak si myslím, že to nebolo až také ťažké rozhodovanie. Nakoniec sa nám potvrdili účinky lieku, tak ako ho poznáme pri novorodencoch,“ povedal MUDr. Štefan Krbila, PhD., primár Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny FNsP Nové Zámky. „Tento liek sa prioritne podáva predčasne narodeným bábätkám na roztiahnutie pľúcnych mechúrikov, aby dochádzalo k lepšiemu okysličeniu v organizme,“ doplnila MUDr. Paula Habrmanová, pneumologička FNsP Nové Zámky.

Neexistuje jeden kauzálny liek

„Nie je možné povedať, že v súvislosti s Covid-19 existuje jeden kauzálny liek, ten jednoducho neexistuje. Keď sa dennodenne pozeráte na mladých ľudí, ktorí sa dusia a odchádzajú vám pred očami, tak vyskúšate všetko čo sa dá, vyskúšate všetko o čom si len myslíte, že by im mohlo pomôcť. My sme to urobili a podarilo sa to. Pacientka Lucka prežila, je doma so svojím dieťaťom, tak ako aj ďalšie tri tehotné pacientky a ich detičky, ktoré sa u nás podarilo zachrániť,“ uzavrel MUDr. Karol Hajnovič, vedúci lekár ˮčervenýchˮ zón a zástupca riaditeľa pre medicínsky úsek FNsP Nové Zámky.

Už je doma zdravá a šťastná

Z Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny bola pacientka preložená späť na Gynekologicko-pôrodnícku kliniku na 15. deň po cisárskom reze, a to 6. februára 2021. Nakoniec bola o štyri dni prepustená domov, s negatívnym PCR testom. „Je to veľký zázrak, že žijem. Preto by som sa chcela poďakovať celému personálu nemocnice. Zamestnancom Gynekologicko-pôrodníckej kliniky, Neonatologickej kliniky a rovnako tak zamestnancom Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny, tam sú úžasní ľudia. Celý čas mojej hospitalizácie boli zlatí, ústretoví, milí, ako sa správali a pomáhali mi, ďakujem,“ poďakovala sa pacientka Lucia.

> Markíza: Pokojné tehotenstvo sa zmenilo na boj o dva životy…
> JOJ: Lekári skúšajú všetko možné
> Lekárske noviny: FNsP Nové Zámky zachránila 4 tehotné pacientky a ich detičky
> Topky: ZÁZRAK! Tehotná Lucia skončila na ventilácii. Po ťažkom boji…
> Nové Zámky: Minden jó, ha a vége jó: „Hatalmas csoda, hogy élek”

> Klinika anesteziológie a intenzívnej medicíny
> Gynekologicko-pôrodnícka klinika
> Neonatologická klinika

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021