Monoklonálne protilátky

8 februára, 2022
Monoklonalne-protilatky.jpg

Podávanie monoklonálnych látok sa na Slovensku končí. Ministerstvo zdravotníctva ich používanie na liečbu COVID-19 obmedzuje. Dôvodom je prevládajúci variant omikron, voči ktorému protilátky účinné nie sú.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky bola jedna z prvých nemocníc, v ktorej minulý rok vzniklo centrum pre podávanie monoklonálnych protilátok. Za tri mesiace ich naši kolegovia aplikovali 210 pacientom.

“Všetci to boli pacienti s rizikom ťažkého priebehu COVIDu, väčšinou nad šesťdesiatpäť rokov. Nikto z týchto pacientov, ktorý dostal podanie monoklonálnych protilátok, neskončil hospitalizovaný,”

vysvetlila MUDr. Alena Tamaškovičová, zástupkyňa riaditeľa pre medicínsky úsek FNsP NZ.

V týchto dňoch sa protilátky podávajú posledným pacientom. Ministerstvo zdravotníctva používanie monoklonálnych protilátok obmedzuje. Dôvodom je, že na aktuálne dominujúci variant omikron nie sú účinné. Liečba monoklonálnymi protilátkami je aktuálne odporúčaná pre pacientov s potvrdeným delta variantom vírusu.

rtv:

Rádiožurnál – Pondelok 7.02.2022

Prepis:

Podávanie monoklonálnych látok sa na Slovensku končí. Ministerstvo zdravotníctva SR ich používanie na liečbu koronavírusu obmedzuje. Dôvodom je prevládajúci variant Omikron voči, ktorému protilátky účinné nie sú.

Novozámocká nemocnica bola jedna z prvých, v ktorej minulý rok vzniklo Centrum pre podávanie monoklonálnych protilátok. Za 3 mesiace ich aplikovali 210 pacientom. Lekárka Alena Tamaškovičová:

“Všetci to boli pacienti s rizikom ťažkého priebehu covidu, väčšinou nad 65 rokov. Nikto z týchto pacientov, ktorý dostal podanie z monoklonálnych protilátok neskončil hospitalizovaný.”

V týchto dňoch podávajú protilátky posledným pacientom, napríklad košická nemocnica už ukončila podávanie úplne, ministerstvo zdravotníctva používanie monoklonálnych protilátok obmedzuje.

Dôvodom je, že na aktuálne dominujúci variant Omikron nie sú účinné. Potvrdzujú to aj ich samotní výrobcovia, vysvetľuje infektológ Peter Sabaka.

“Keďže Omikron variant má veľké množstvo mutácií práve v tom mieste, ktorým sa s-proteín viaže na naše bunky, tak tie monoklonálne protilátky nie sú schopné tejto väzbe zabrániť, lebo sa vlastne nie sú schopné dostatočne silno naviazať.”

Liečba monoklonálnymi protilátkami je aktuálne odporúčaná pre pacientov s potvrdeným delta variantom vírusu, na Slovensku ich doteraz podali viac ako 9000 pacientom. Čo bude s nevyužitými liekmi, ktoré v nemocniciach zostanú, ministerstvo zatiaľ nerozhodlo.

Podľa šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského si ich nemocnice majú nechať v portfóliu.

“V prípade, keď odborníci uznajú, že na nejakú formu ochorenia sa môžu podať, tak predpokladám, že sa podávať budú. Máme dostatok iných hlavne antivirotík, ktoré sa pacientom podávajú a sú účinné.”

Monoklonálne protilátky by tak v tejto vlne mali nahradiť lieky s obsahom účinných látok Remdesivir a Molnupiravir tímy už rezort nemocnice pred zásobil, očakávaní liek Paxlovid by mal na Slovensko prísť až koncom marca.

Lucia Hamran Kollárová – RTVS

 

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Posledné príspevky

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021