Cena primátora

13 novembra, 2020
Janka-pri-starostlivosti.jpg

Predstavujeme ďalšieho zdravotníka, ktorý získal Cenu primátora mesta Nové Zámky

Nazrime do sveta, ktorý málokto z nás pozná. Vedia o ňom väčšinou len rodiny, ktorých sa to dotýka a tí, ktorí tam pracujú. Vidno ich pohybovať sa spo­me­dzi množstva prístrojov, kde pacientov snáď ani nevidieť. Pracujú obozretne, presne a zároveň veľmi jemne. Do­dr­žia­vajú zásady a pravidlá a pritom zostávajú empatické a vľúdne. Ovládajú nepretržite veľké množ­stvo techniky a súčasne nezabúdajú na ľudskosť, ktorú potrebujú tí, o ktorých sa starajú. Majú málo času, lebo ich pacient nepozná celkom presne, kedy je deň a kedy je noc, pýta si ich pozornosť kedykoľvek. Ich pacient nehovorí presne, kde ho to bolí, nezazvoní na signalizačné zariadenie, keď nevie spať alebo sa necíti pohodlne a napriek tomu k nemu prichádzajú a opakovane, nepretržite a s láskou sa k nemu skláňajú, vyhodnocujú prejavy jeho drobného telíčka a riešia všetky jeho potreby, sťažnosti, tešia sa z jeho úspechov i prvých pohľadov. Pomáhajú mu pri prvých skúsenostiach s papaním, riešia ako uľaviť plnému brušku, sledujú či majú suchú plienku i teplé nôžky, odsávajú z pľúc či z nosa, chránia pred veľkým svetlom, hľadajú polohu v akej sa im najľahšie dýcha či spí. Tak ako ktokoľvek z nás si chcú dať v službe aspoň pohár vody, aj pritom však nepretržite sledujú všetky monitory, prístroje, ktoré pomáhajú s dýchaním ich pacientom, infúzne a injekčné dávkovače, ktoré udržiavajú prácu srdiečka, či zabezpečujú výživu ich malinkým zverencom. Sú to sestry, pracujúce na jednotkách vysokošpecializovanej starostlivosti o novorodencov.

Cenu primátora mesta Nové Zámky za pomoc, obetavosť a nesmierne ľudský, empatický prístup k maličkým pacientom na Neonatologickej klinike Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky získala sestrička, špecialistka v intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti o novorodencov Janka Buranská.

Aká je?

Keď v roku 2016 občianske združenie malíček vypísalo hlasovanie o cenu Osobnosť Malíčka, v ktorej mali rodičia a priaznivci predčasne narodených detí možnosť hlasovať za zdravotnú sestru, ktorá sa im najviac vryla do pamäte či už starostlivosťou alebo prístupom k ich bábätku, napísali o nej: „bola našou oporou, vždy ochotná poradiť, pomôcť, keď bolo treba tak nás, zúfalých rodičov, objať“; „…svojou obetavou, poctivou prácou ako aj prístupom k maličkým pacientom a ich rodičom je príkladom pre všetkých rodičov“ ; „je to nesmierne ľudská, empatická, citlivá, múdra sestra“ a mnohé iné a tak získala Purpurové srdce – ocenenie pre osobnosť občianskeho združenia Malíček pre sestry z perinatologických centier (Zdroj: www.malicek.sk).

Na otázku, ako to bolo, keď začala na novorodeneckom oddelení pracovať odpovedala: „To je už veľmi dávno.“ A naozaj, budúci rok to už bude 30 rokov, čo pracuje na neonatológii a nepretržite sa venuje novonarodeným bábätkám. Ako mladú, začínajúcu sestričku po absolvovaní Strednej zdravotníckej školy ju prijali na vtedajšie Novorodenecké oddelenie, na úsek starostlivosti o zdravých novorodencov. Ako sama vraví: „…bolo to veľmi ťažké, bolo potrebné sa stále veľa učiť…“. Profesor MUDr. František Bauer, PhD., vtedajší primár, mal požiadavku, aby sa všetky, aj mladé sestry, chodili priúčať práci na úsekoch intenzívnej starostlivosti. Tak sa tam dostala aj ocenená Janka a keďže jej práca bola svedomitá, nahradila miesto sestry, ktorá odchádzala na materskú dovolenku a na úseku intenzívnej starostlivosti zostala a je tam doposiaľ, aby pomáhala najmenším a najkrehkejším pacientom a ich rodinám. Pri otázke, aká je jej práca dnes, sa zamyslela a dodala: „Aká je moja práca? To musia povedať naše deti, tie to vedia posúdiť najlepšie…“.

A jej reakcia na ocenenie? Vraví:

…najväčším ocenením pre mňa je spokojné dieťa a to, že som svojou prácou mohla dopomôcť k tomu, aby z tých detí do dlaní raz mohli vyrásť zdraví alebo čo najmenej hendikepovaní ľudia…

Sestrička Janka je obetavá, vľúdna a ľudská, nielen na pracovisku, ale aj za bránami nemocnice. O tom by mohli rozprávať ďalší, ktorí ju poznajú aj z jej okolia.

Želáme jej veľa zdravia a aby sa jej v práci i v osobnom živote veľmi darilo.

 

> Neonatologická klinika
> Neonatologická klinika – rodičom
> Castrum Novum č. 20/2020 (str. 3)

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021