Výpovede lekárov

14 októbra, 2022
IMG_7569-74-PANO-1200x900.jpg

Lekárov nemožno len tak presúvať medzi oddeleniami. Nebudú schopní popísať vyšetrenia.
„Rozhodnutie podať výpoveď nebolo jednoduché. Svoju prácu mám rád a rád by som v nej aj pokračoval. Ale nemôžeme sa tváriť, že je všetko v zdravotníctve v poriadku. Tlak, ktorý sa vyvíja, môže pomôcť aj ministrovi a jeho tímu, aby veci pomenoval v pravom svetle,“ hovorí Juraj Ďurina, lekár internej kliniky a zároveň jediný atestovaný gastroenterológ pre dospelých.

Aj on sa pridal k viac ako dvom tisíckam slovenských lekárov, ktorí kvôli nevyhovujúcemu zdravotnému systému podali hromadné výpovede.

„Uprednostňujem a mám radšej konštruktívne riešenia problémov v dialógu. Napriek opakovaným výzvam k takému dialógu neprišlo už viac ako šesť mesiacov, odkedy sa požiadavky Lekárskeho odborového združenia predostreli,“ hovorí Juraj Ďurina.

V Nových Zámkoch dali výpoveď desiatky lekárov, vrátane primárov. „To ma viedlo pridať sa k lekárom, ktorí podali výpoveď. Treba, aby sa vytvoril tlak, aby sa zdravotníctvo stalo ozajstnou prioritou. Prioritou celej spoločnosti a nie politickou,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie.

Od októbra im začali plynúť dvojmesačné výpovedné lehoty. „Ak by v decembri títo lekári odišli bol by to zásadný zásah do rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ hovorí Alena Tamaškovičová, pediatrička a zároveň zástupkyňa riaditeľa FNsP NZ pre medicínsky úsek.

„Ak by odišli v počtoch, ako je uvádzané teraz, určite by došlo k obmedzeniam plánovaných operácií,“ varuje pediatrička. Problém so starostlivosťou môže vyvstať ešte skôr, ak si lekári začnú počas výpovednej lehoty čerpať dovolenky. „Tento problém zatiaľ neevidujeme, dovolenky si naplánujú po dohode s primármi jednotlivých kliník a oddelení,“ vysvetľuje Tamaškovičová.

Podľa gastroenterológa Juraja Ďurinu musí nastať v zdravotníctve viacero zmien, mnohé z nich sú pomenované v požiadavkách, ktoré predostreli odborári. Ďurina jedným dychom dodáva, že myslieť treba na podstatnú tému, ktorou je nastavenie reálnej platby za výkony, aby sa pokryli náklady lekárskych vyšetrení a výkonu. „Nie je možné, že rastú ceny energií a ostatných nákladov a cena výkonov nerastie už niekoľko rokov,“ pripomína novozámocký gastroenterológ. On i ďalší lekári si uvedomujú, že požiadavky odborárov sa nedajú vyriešiť v priebehu niekoľkých mesiacov. Ide o postupné zmeny v horizonte rokov. „Konštruktívne a jasné kroky, ktoré sa budú podnikať v riešení týchto požiadaviek, neboli prezentované. Treba ísť do terénu, zavolať si odborné spoločnosti, stanoviť si termíny,“ prízvukuje.

„Predpokladám, že aktuálne zodpovední za túto situáciu to nepotiahnu ako pri posledných výpovediach, až do skutočného vypovedania. Vtedy v priebehu pár týždňov našli riešenie, ktoré mohli priniesť už skôr. Zvýšením mzdy sa personálna situácia v nemocniciach čiastočne stabilizovala,“ uvažuje Ďurina.

Situácia s chýbajúcimi lekármi je o to závažnejšia, že nie každý lekár môže za iného kolegu zaskočiť na akomkoľvek oddelení. Lekári FNsP Nové Zámky, ktorí podali výpovede: Dermatovenerologická klinika – 2 lekári, Gastroenterologická ambulancia – 1 lekár, Geriatrické a dolieč. oddelenie – 1 lekár, Gynekologicko-pôrodnícka klinika – 2 lekári, Chirurgická klinika – 6 lekárov, KAIM – 6 lekárov, Klinika FBLR – 2 lekári, Neurologická klinika – 8 lekárov, Oddelenie úrazovej chirurgie – 4 lekári, Pediatrická klinika – 8 lekárov, Rádiologické oddelenie – 10 lekárov. Zástupkyňa riaditeľa nemocnice pre medicínsky úsek Alena Tamaškovičová uviedla ako príklad rádiológiu. Na tomto oddelení podalo v Nových Zámkoch výpoveď až desať lekárov.

„Nie je možné si myslieť, že ak odíde desať rádiológov, môžeme tam presunúť lekárov napríklad z neurochirurgie alebo internej kliniky. Títo lekári nebudú schopní popísať napríklad CT vyšetrenia alebo zodpovedne vyhodnotiť ultrazvukové alebo iné kontrastné vyšetrenia,“ upozorňuje Tamaškovičová s tým, že rádiológia je samostatný atestačný odbor a lekár – rádiológ sa na svoje povolanie pripravuje roky a má za sebou tisíce vyšetrení.

„To isté by platilo napríklad pri neurológoch alebo pediatroch, z ktorých podalo výpoveď po osem lekárov. Taký veľký počet lekárov nie je možné nahradiť presunom lekárov z iných oddelení. Ide o špecifické odbornosti s niekoľkoročnými skúsenosťami,“ podotýka.

Podľa šéfa lekárskych odborov Petra Visolajského je zásadný problém aj v tom, že nemocnice sa zadlžujú. keďže zdravotné poisťovne im poriadne nezaplatia „dobre“ vyliečeného pacienta.
Nemocniciam sa tak nepokryjú ani náklady.

„Súhlasím. V určitých prípadoch, hlavne u ťažkých a komplikovaných pacientov, náklady vynaložené na liečbu pacienta naozaj niekedy niekoľkonásobne presahujú sumu, ktorú poisťovňa zaplatí nemocnici za odliečeného pacienta,“
pripomína Tamaškovičová. „Áno súhlasím, ale je to len jedna časť problému zadlžovania nemocníc. Nemocnice môžu nájsť rezervu napríklad aj v efektívnej farmakoterapii. Zdravotníctvo musíme meniť na viacerých miestach,“ pridáva sa gastroenterológ Juraj Ďurina.

„Je dôležité nielen rozprávať, ale už konať. Odborné spoločnosti by mali pripraviť odborný základ, zmeny sú nutné aj v oblasti vzdelávania nielen na lekárskych fakultách, ale aj v postgraduálnom vzdelávaní,“ dodáva Ďurina.

Mnohé nemocnice a ambulancie nemajú dostatok financií na zabezpečenie základných prevádzkových nákladov. „Nemocnice sa dennodenne boria s problémami, aby vedeli zaplatiť lieky a špeciálny zdravotnícky materiál. Na druhej strane počúvame od poisťovní, že nemajú zdroje na navýšenie platieb pre nemocnice,“ pripomína Tamaškovičová.

Všeobecná zdravotná poisťovňa nedávno zorganizovala firemnú akciu pre zamestnancov za minimálne 117-tisíc eur. „Ak je pravdou, že k uvádzanému použitiu finančných prostriedkov skutočne prišlo, tak skutočne nerozumiem rozhodnutiu osôb, ktoré takto postupovali. Osobne to považujem za výsmech všetkým oprávneným požiadavkám pacientov na zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti,“ dodáva Tamaškovičová. „Teambuilding je dôležitý aj vo VšZP, no náklady s tým spojené si už musí vyhodnotiť samotná poisťovňa. Je však logické, keď máme v rodine dlh, nepôjdeme na zahraničnú dovolenku, ale uskromníme sa,“ hovorí lekár Juraj Ďurina.

Podľa gastroenterológa však lekári poukazujú hlavne na iné problémy.

„Veľa ľudí aj súhlasí so zmenami, o ktoré žiadame. Debata o platoch lekárov v spoločnosti je dôkazom nedostatočnej informovanosti verejnosti zo strany médií a samotných politikov. To následne vytvára nepokoj v spoločnosti,“ pripomína Ďurina.

„Lekári, ktorí podali výpovede, chceli poukázať na nutnosť konštruktívneho a dynamického riešenia už niekoľkoročných problémov. Treba si prečítať požiadavky. V konečnom dôsledku bojujeme aj za ľudí, ktorí sa na sociálnych sieťach vyjadrujú na aktuálnu situáciu neslušne a neobjektívne,“ dodáva.

8 požiadaviek lekárskych odborov na záchranu zdravotníctva Zabezpečiť pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou. Navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania. Navýšiť platy sestier a pôrodných asistentiek, tak aby bola zabezpečená konkurencieschopnosť SR a kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta. Zrušiť ponižujúce a diskriminačné nepeňažné plnenie. Zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov. Zreformovať vzdelávanie mladých lekárov – atestačné (špecializačné) štúdium. Nerušiť oddelenia v nemocniciach, až kým nebude pomerne zvýšený personálny stav a priestorové zabezpečenie v nemocniciach na tých oddeleniach, ktoré majú prebrať zdravotnú starostlivosť za zrušené oddelenia či nemocnice. Žiadna reforma nemôže byť vykonaná bez zabezpečenia dostatočného zdravotníckeho personálu. Slovensko nesmie stratiť konkurencieschopnosť pri získavaní lekárov a sestier pre pacientov a preto žiadame, aby bola neatestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 1,7 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, atestovanému lekárovi priznaná základná zložka mzdy vo výške 2,8 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, so zohľadnením aktívne vykonávaných špecializácií a certifikovaných činností a so zohľadnením dĺžky praxe a to zvýšením koeficientu za každý rok praxe o 0,05 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve (aktuálne teda cca o 50 eur za každý rok praxe). Čas materskej a rodičovskej dovolenky pre účely mzdového ohodnotenia započítavať do času odbornej praxe.

Zdroj: loz.sk a MY Nové Zámky.

logo_biele

Nová nemocnica na Slovenskej ulici č.11 bola slávnostne otvorená 29. 4.1982. mala 795 lôžok. Presťahovaním sa oddelení do novopostavenej nemocnice na opačnom konci mesta, sa v priestoroch pôvodnej nemocnice na Kapisztóryho ulici vytvorili podmienky pre rekonštrukciu miestností pre nové oddelenia a oddelenia dovtedy sídliace mimo areál nemocnice. Bolo tu zriadených niekoľko poliklinických ambulancií.

Nová nemocnica bola vybudovaná s celkovým rozpočtovým nákladom 326 miliónov korún.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky © 2021